hirdetés
hirdetés

13 új készítményt fejlesztett ki a Teva

Kritikus betegségek elleni innovatív és generikus gyógyszerkészítményeket fejlesztettek ki a kutatóprogram során, írja a Weborvos.

hirdetés

2014. január elsején indított kutatóprojektet a Széchenyi 2020, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával a TEVA Gyógyszergyár, hogy kritikus betegségek elleni innovatív és generikus gyógyszerkészítményeket fejleszthessen ki. A program összköltsége meghaladta az ötmilliárd forintot. A teljes költségből 1,45 milliárd forint volt a projekt szerződött támogatási összege, 3,77 milliárd forintot pedig saját forrásként biztosított a TEVA Gyógyszergyár. A múlt év végén zárult kutatást a cég debreceni és gödöllői központjában végezték.

Debrecenben öt terápiás területen hét új készítményt fejlesztettek ki: egy immunszupresszánst, egy daganatellenest, egy központi idegrendszerre hatót, egy cukorbetegség kezelésére szolgálót, és három vérnyomáscsökkentő hatásút. A TEVA gödöllői Generikus Kutatás-fejlesztési Igazgatóságán három területen hat új készítményt fejlesztettek ki: egy hormonális rendszerre hatót, két érzékszervi megbetegedések kezelésére szolgálót, és három olyat, amely az onkológiai, fájdalomcsillapító és aneszteziológiai terápiás terülten lesz majd használható.

A most kifejlesztett készítményeknél már elkészült az úgynevezett törzskönyvi dosszié is. Ezeket a TEVA Gyógyszergyár benyújtotta a piacra kerüléshez szükséges forgalomba hozatali engedélyt kibocsátó gyógyszer-engedélyezési hatóságnak.

A már törzskönyvi dossziéval rendelkező új készítmények mellett számos más fontos eredményt is hozott a projekt. Az érzékszervi megbetegedések kezelésére szolgáló készítmények terápiás területén kifejlesztettek például egy szemcseppet, amely már a laboratóriumi prototípus fázisnál tart, egy vírusellenes gyógyszer esetében pedig a végső összetétel és gyártástechnológia meghatározásáig jutottak el a szakemberek. Ami pedig az innovatív biológiai gyógyszereket és kismolekulák kutatásának eredményét illeti: a projekt 18 molekula fejlesztéséhez járult hozzá, írja a lap.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés