hirdetés
hirdetés

Teljessé vált a Pfizer fertőző agyhártyagyulladás elleni védőoltás portfoliója

Amellett, hogy a Pfizer védőoltásaiból folyamatosan biztosított a hazai fogyasztók ellátása, a napokban kapta meg a vállalat az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalomba hozatali engedélyét a fertőző agyhártyagyulladás egyik leggyakoribb okozója, a meningococcus B elleni védőoltásra is, melynek magyarországi elérhetőségén jelenleg is dolgoznak.

hirdetés

„Az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett a magyarországi érdeklődés az agyhártyagyulladás elleni védőoltások iránt, amelyek egy ritka, gyors lefolyású, és gyakran halálos kimenetelű megbetegedés elkerülésében nyújtanak hatékony védelmet” – ismertette a helyzetet Zsigmond Krisztina, a Pfizer magyarországi vakcina üzletágának igazgatója. Álláspontja szerint a meningococcus C szerocsoport okozta megbetegedés elleni védelem idei ingyenessé tétele a két év alatti gyermekek számára egy igen fontos lépés volt a védettség kiterjesztésében.

A világ egyik vezető oltóanyaggyártójaként a Pfizer eddig is folyamatos ellátást biztosított mindkét forgalomban lévő meningococcus elleni oltóanyagából. A NeisVac-C a meningococcus C szerocsoportja ellen nyújt védelmet és kiemelt támogatásban rendelhető a 2 év alatti gyermekek számára, míg a Nimenrix az A, C, W135 és Y szerocsoportok megelőzésére alkalmas. (Egyes sajtóhírekkel ellentétben a hazai piacon korábban elérhető Meningitec oltóanyagot 2014 óta nem a Pfizer forgalmazza.)

Az Európai Gyógyszerügynökségmájus 24-én engedélyezte a leggyakoribb, meningococcus B szerocsoport okozta megbetegedés ellen védelmet nyújtó Trumenba nevű készítmény forgalomba hozatalát, mellyel teljessé vált az agyhártyagyulladás megelőzésére szolgáló termékek köre. „A Trumenba engedélyezésével a Pfizer oltóanyagai immár átfogó védelmet nyújtanak a meningococcus okozta agyhártyagyulladás kialakulásáért felelős leggyakoribb törzsek ellen– jelentett ki az üzletágvezető, aki hozzátette, hogy a következő lépés az, hogy a hazai patikák polcain is elérhetővé tegyék a készítményt.

(forrás: Pfizer)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Jogszabályfigyelő