hirdetés
hirdetés
2021. január. 17., vasárnap - Antal, Antónia.
hirdetés

Szikszóról Szingapúrba

Kovács Péter kutatóként eredetileg gyógyszergyáraknak és partnereiknek végzett klinikai vizsgálatokat, jelenleg Szingapúrból igazgatja sikeres biotechnológiai befektető cégét. A GyártásTrend portréja.

hirdetés

Kovács Péter első cégét 2007-ben hozta létre, öt évvel a Semmelweis Egyetem gyógyszerészi karának elvégzése után. A CRU Hungary Egészségügyi Szolgáltató Kft. (CRU) fázis II és III klinikai vizsgálatok végzésére alakult. Kezdetben főként gyógyszergyáraknak és azok szerződött partnereinek (CRO-cégeknek) dolgoztak, ám a sikeres működésnek köszönhetően gyorsan bővülni tudtak. A cég első telephelye a Borsod megyei Szikszó település kórházában volt, azóta az ország több pontján, valamint több európai és Dél-Kelet Ázsiai országban is nyitottak klinikai központokat.

„Büszke vagyok rá, hogy Szikszón – az ország egyik legkisebb kórházában – pár év alatt olyan mennyiségű klinikai kutatási projektet végeztünk, magas betegszámmal, amely messze megelőzte bármely megyei vagy a nagy budapesti kórház klinikai kutatási teljesítményét” – mondta Kovács Péter. A bővülés elsősorban a szolgáltatások területén történt. 2015-től fázis I kutatásokat is végeznek, olyannyira, hogy jelenleg is a CRU a legnagyobb akkreditált fázis I központ Magyarországon. Az egykori Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház területén alakult meg első fázis I kutatóközpontjuk, ahol a CRU által fejlesztett és vásárolt egyedi kutatási szoftvert és hardvert is használják, melyhez hasonlóak csak néhány nagy angol és német orvosegyetemen találhatóak jelenleg. Számos biotechnológiai cég a CRU ezen fázis I központja miatt hoz Magyarországra kutatási projektet. A gyógyszerkutatások mellett az évek során komoly alapkutatási projektekbe is belekezdtek, elsősorban az Eötvös Lóránd Tudományegyetemmel és kutatócsoportjaival, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatóival, illetve az állami Bay Zoltán Kutatóközponttal. „A medtech vonal az elmúlt pár évben vált hangsúlyossá a cég életében. A korábban kizárólag gyógyszerfejlesztési portfóliónkban egyre nagyobb részt kapnak az orvosbiológiai, biotechnológiai, medtech projektek, mind a külsős megbízású klinikai vizsgálatokban, mind a saját fejlesztésekben” – mondta Kovács.

Kovács Péter közel két éve költözött ki családjával Szingapúrba, hogy onnan intézze új biotechnológiai cégének tevékenységét. Részben azért, mert a délkelet-ázsiai városállam az egyik központja ennek az iparágnak. Szerinte nemzetközi szinten az USA versenyez az első helyért a biotechnológiai fejlesztésben egyre erősebb Kínával. Utánuk következik Írország, Németország, Japán, Izrael és Szingapúr. Európán belül pedig Hollandia és Észtország is komoly szereplők. Szerinte a közeljövőben ezekből az országokból fognak kikerüli a komolyabb orvosi innovációk, a mesterséges intelligencia, a virtuális valóság, a bioszenzorok és távgyógyászat területén.
Az új vállalkozással nem a semmibe ugrottak, hiszen azt nemzetközi medtech, biotechnológiai és gyógyszeripari tanácsadók segítségével alapították, amit komoly piackutatás előzött meg. „Az elmúlt években számos kutató vállalkozás – kis startupok, spin-off biotechnológiai vagy medtech cégek – kerestek meg minket azzal, hogy pályázat keretében szeretnének velünk együtt dolgozni gyógyszerfejlesztési vagy medtech termékük klinikai vizsgálatában, klinikai validálásában, esetleg komplett üzletfejlesztésében” – mondta. Ezen projektek nagy részéből végül nem lett semmi, mivel nem nyerték meg az uniós vagy állami pályázatot. Ugyanakkor éppen ez indította őt arra, hogy megalapítsa Szingapúrban a Clinical Research Ventures Ltd. (CRV) befektető és tanácsadó cégét, amely a kisebb vagy start-up medtech, biotech vállalkozásoknak biztosít és szervez forrást.
Természetesen nem a pályázati pénzekre utaznak, hanem nemzetközi befektető cégektől, illetve saját forrásból próbálnak segíteni az innovatív kezdő vállalkozásoknak. „Olyan cégekben szerzünk tulajdonrészt a befektetésünk arányában, melyek pre-klinikai stádiumban vannak, és a korai fázisú klinikai vizsgálatok vagy a validálás még hiányzik” – mondta Kovács Péter, aki hozzáteszi: a cél az, hogy az általuk gondozott vállalkozások tovább tudjanak lépni egy magasabb szintre a termékfejlesztésben, illetve adott esetben kedvező exithez, tulajdonrész értékesítéshez jussanak.

A vállalkozás létjogosultságát jól mutatja, hogy alig tizenegy hónapos működésük során már számos biotech és medtech céggel szerződtek, és több tucat céggel zajlanak jelenleg is a tárgyalások. A CR-Venture jelenleg főként amerikai és izraeli startupokkal foglalkozik, és kimondottan preferálják a medtech cégeket a fejlesztési ciklusuk rövidsége és egyszerűsége miatt, legalábbis a gyógyszerfejlesztésekhez képest. „A korai fázisú fejlesztésekben nagy a fejlődési potenciál. Ugyanakkor a sikertelenség, azaz a nem kellően biztonságos vagy hatékony termék is gyakori” – mondta Kovács.

A teljes információ

(forrás: GyártásTrend)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés