hirdetés
hirdetés
2020. május. 28., csütörtök - Emil, Csanád.
hirdetés

Stratégiájuk újragondolására kényszerülnek az innovatív gyógyszergyártók

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hatóság (FDA) hivatalos információja szerint az Egyesült Államokban 2013-ban mindösszesen 27 új hatóanyagot fogadtak el szemben a 2012. évben engedélyezett 39 hatóanyaggal. A tények fontos kérdéseket vetnek fel a gyógyszeripar termelékenységével és fenntarthatóságával kapcsolatban. Az USA-ban a gyógyszerengedélyezés újabb hulláma bizonyult sikertelennek.

hirdetés

A 2012. év után egyes szakértők és az FDA azt állította, hogy az Egyesült Államok gyógyszeripara mind sebességben, mind pedig hatékonyságban maga mögött hagyta az európai versenytársakat. A keserű valóság azonban az, hogy a 2013-as adatok – melyek átlagosan 24 engedélyeztetésről szólnak – távol állnak a McKinsey cég által 2016-ra prognosztizált 35-ös számtól. A hatóság elmondása szerint az ok az új (innovatív) gyógyszerek gyártásának csökkenésében keresendő.

Az FDA egyik programja, amely új gyógyászati eljárások bevezetését támogatta, marginális szerepet játszott a 2013-as gyógyszerengedélyeztetések terén. Ha az átlagos engedélyeztetési időszakot sikerül 3 évre csökkenteni, a nagy gyártók (Eli Lilly, Biogen Idec, Gilead) számára akkor is szükségessé válik az új termékek fejlesztési technológiájának teljes újragondolása. A Biogen a Tecfidera nevű termékével hamar jelentős tényezővé vált a szklerózis multiplex gyógyítása terén. A Gilead Sovaldi nevű gyógyszere is áttörés a Hepatitisz C vírus kezelése terén. A Johnson & Johnson is jelentős piaci részesedéssel zárt húzótermékével, az Imbruvica-val, ami a leukémia gyógyítását forradalmasítjai.

A mélyen gyökerező innovációs problémák továbbra is sújtják a legnagyobb piaci szereplőket. A GlaxoSmithKline 2013-ban beharangozott új hatóanyagai és termékei gyors megtérülést ígértek, ugyanakkor a valóságban sorozatosan kudarcot vallottak. A Merck pedig végül feladta hagyományos üzletpolitikáját az innovatív fejlesztések terén, és szerkezetátalakításokba kezdett.

Az FDA szemszögéből nézve nincs rá mód, hogy a szabályozás fenn tudja tartani a fejlődés eddigi lendületét, ahogyan azt az iparág résztvevői korábban elképzelték. Az engedélyezések számának csökkenése sokat elárul." – nyilatkozta az InnoThink Tanácsadó cég képviseletében Bernard Munos. A nagy gyártók felelősek azért, hogy az új gyógyszerengedélyezések száma az elmúlt években stagnál. „12 új készítmény kevés ahhoz, hogy előre vigyen 12 vállalatot, főleg egy olyan piacon, ahol az értékesítés volumene csökken az újonnan bevezetett termékek magas ára miatt. Nem is várható más, mint esetleges további konszolidáció vagy jelentős piaci zsugorodás.

Bernard Munos szerint az elmúlt 5 évet vizsgálva a leginkább produktív gyártók a Johnson & Johnson, a GlaxoSmithKline és a Novartis, de már a Merck és az AstraZeneca is előre lépett azzal, hogy leváltotta a kutatási és fejlesztési terület vezetőit a fejlődés reményében.

A piacvezetők helyzete, úgy tűnik, javuló tendenciát mutat, de még mindig jelentős kihívásokkal kerülnek szembe. A legaggasztóbb jelenleg is fennálló probléma, melyen változtatni kell, az értékesítések számának csökkenése és a magas árak. A vállalatoknak meg kell érteniük, hogy a gyógyszerek engedélyeztetése nem a folyamat vége, a gyógyszereknek meg is kell téríteniük az előállításuk költségeit.

Tóth Ilona
a szerző cikkei

(forrás: fiercebiotech)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés