hirdetés
hirdetés
2022. november. 28., hétfő - Stefánia.
hirdetés

Soha többé nem foglalkozhat orvosságokkal Martin Shkreli

A trösztellenes törvények megsértéséért élete végéig kitiltották a gyógyszeriparból Martin Shkrelit, aki arról híresült el, hogy jogszerűen, ám gátlástalanul megemelte egy életmentő AIDS-gyógyszer árát, írja az Index.

hirdetés

A törvényszék az ítélet nyomatékosításaként 64,6 millió dolláros, több mint 20 milliárd forintnak megfelelő pénzbüntetés megfizetésére kötelezte az albán–horvát származású, de az Egyesült Államokban született, amerikai állampolgárságú volt gyógyszeripari vezetőt.

Shkreli most éppen hétéves börtönbüntetését tölti, miután átverte befektetőit. Négy és fél éve, 2017 augusztusában ítélték el, ám 5 millió dollár óvadék ellenében akár szabadlábon várhatta volna jogerőre emelkedését. Az opciót azonban egy szövetségi bíró nem sokkal később visszavonta, miután az „üzletember” – állítólag csak tréfából – ötezer dollárt ajánlott fel annak, aki szerez neki egy hajtincset Hillary Clintontól.

A legtöbb gyógyszergyár csöndben és fokozatosan emelte az árakat, és arról biztosította a betegeket, hogy az árak hozzáférhetők maradnak. Velük szemben Shkrelinek nem voltak fenntartásai. A kritikákat szemrebbenés nélkül, pimaszul tűrte. Emiatt megannyi gúnynevet kapott, de a bírálatok leperegtek róla.

Az ügyészség azonban végül fogást talált rajta, és versenyellenes magatartásért emelt vádat ellene.

Egy New York-i kerületi bíróság helybenhagyta a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság és hét állam ügyésze által indított eljárást – írja az Index.

A bíró megállapította, hogy Shkreli megsértette az állami és szövetségi trösztellenes törvényeket. Ennek révén korábbi cége, a ma már Vyera Pharmaceuticals néven ismert vállalat 64,6 millió dollár többletprofitra tett szert a Daraprim értékesítéséből.

A tárgyalás során kiderült, hogy Shkreli irányítása alatt a Vyera megváltoztatta a gyógyszer forgalmazásának módját, és gátolta a versenyt a generikus, vagyis az ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerpiacon. A fogyasztóknak kárt okozott az áremelés, valamint a választék hiánya.

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés