hirdetés
hirdetés

Privatizált szerb gyógyszergyár

A luxemburgi Aelius vásárolta meg a Galenika szerb állami gyógyszeripari vállalat többségi – 93,7 százalékos - tulajdonát 16 millió euróért – közölte a szerb gazdasági kamara csütörtökön.

hirdetés

A szerb kormány 2014-ben kezdte meg több mint ötszáz veszteséges állami vállalat privatizációját, ám a gyógyszergyártó cégre csak most sikerült vásárlót találnia. A luxemburgi Aelius a legnagyobb brazil gyógyszeripari cégének, az EMS-nek a leányvállalata.

A vásárló cég képviselője, valamint a szerb gazdasági miniszter csütörtökön Belgrádban írta alá a szerződést, amellyel az Aelius átvállalta a Galenika 25 millió eurós banki tartozásait, valamint ígéretet tett arra, hogy a következő két év során 5,525 millió eurót fektet a cégbe, és legalább 900 dolgozót megtart. A sajtónak a Galenika szakszervezetének vezetője reményének adott hangot, hogy a vásárló cég a közeljövőben kibővíti a szerb vállalat termékskáláját, megtartja mind az 1150 dolgozót, és megemeli az átlagosan 400 eurót kitevő béreket.

A Galenika tíz éve még a szerb piac mintegy 40 százalékát tudhatta magáénak, mára piaci részesedése körülbelül 7 százalékra esett vissza.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés