hirdetés
hirdetés

Orosz támogatást kaphat a Richter

Moszkva pályázati úton támogatja az orosz piacon tevékenykedő helyi és nemzetközi gyógyszergyártókat, hogy hozzájáruljon a kötelező gyógyszer-azonosításhoz kapcsolódó költségeikhez, írja a Világgazdaság.

hirdetés

A lehetőség a Richter Gedeon előtt is nyitva áll, ám a támogatás csak a kapcsolódó kiadások 10-15 százalékáig igényelhető. A gyógyszerek egyedi azonosítóval való ellátását Magyarországon 2019 februárjától kell alkalmazni. Hasonló rendszert vezetnek be Oroszországban is, igaz, ott a határidő még nem végleges. Az eredeti dátum 2019. január 1. volt, de ez egy vagy akár két évvel is eltolódhat. Az oroszok az egyedi azonosítással egyszerre két problémát orvosolnának: egyrészt csökkenthetik a hamisított gyógyszerek arányát, másrészt nyomon követhetővé tennék a pirulák útját a gyártótól a betegig azzal, hogy minden adásvételről bekerülnek az adatok az állami nyomkövető rendszerbe. A célra 26,3 millió dollárnyi rubelt különítettek el, és 40 gyártó jelentkezésére számítanak.

A Deloitte FÁK-országok egészségügyi vezetője, Oleg Berezin a Világgazdaságnak elmondta: az egyedi azonosító rendszer bevezetése nemcsak a hamisított gyógyszerek arányát csökkenti, hanem a szürkezónás értékesítést is. Az orosz költségvetést ugyanis inkább az utóbbi jelenség károsítja: gyakori, hogy az állami kórházak által támogatott áron megvásárolt gyógyszerek nem a betegekhez jutnak el, hanem a szürkegazdaságban jelennek meg. Ilyen termékek eladása eztán nehezebb lesz, hiszen az azonosító alapján a vevők egy mobilapplikációval ellenőrizhetik a termék eredetét. A rendszer azt is kizárja, hogy a kórházak lejárt szavatosságú vagy a minőség-ellenőrzésen elvérző, de a gyógyszergyárakból mégis a piacra kerülő terméket vásároljanak.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés