hirdetés
hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

Nem osztják meg szellemi tulajdonukat a vakcinagyártók

A Pfizer, a Johnson & Johnson és a Moderna közgyűlése is leszavazta a javaslatot, hogy a cégek osszák meg a koronavírus elleni oltóanyaguk szellemi tulajdonjogát, ezzel felpörgetve a termelést, hogy a szegényebb országokban is növelni lehessen a beoltottak számát, írja a 444.hu.

hirdetés

A javaslattal az Oxfam nevű civil szervezet állt elő, amely mindhárom cégnek részvényese, nagyrészt azért, hogy ilyen javaslatokat terjeszthessen elő és szavazhasson a közgyűlésen.

A szervezet szerint azért lenne szükség arra, hogy a vakcinagyártók megosszák a tudásukat, és lehetővé tegyék, hogy más cégek is gyárthassák az oltásaikat, mert jelenleg a gazdag országokban a népesség 74 százaléka be van már oltva, a szegényebb országokban viszont ez az arány mindössze 12 százalék. Dr Tedros Ghebreyesus, a WHO vezetője videóüzenetet küldött a Moderna közgyűlésére, amelyben arról beszélt, hogy bár már több mint 11,4 milliárd adag oltóanyagot osztottak szét világszerte, a világ lakosságának egyharmada még egyetlen COVID elleni oltást sem kapott, az elosztás egyenlőtlensége pedig fokozza az újabb és újabb variánsok kialakulásának veszélyét, és azzal fenyeget, hogy elnyúlik a járvány, még több halált és gazdasági kárt okozva.

Ez sem hatotta meg azonban a részvényeseket, a Moderna tulajdonosainak csak 24, a Pfizernél kicsit több mint 27 százalék támogatta a javaslatot, írja a 444.hu.

(forrás: 444.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés