hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Minden várakozást túlteljesített a Richter a harmadik negyedévben

Idén a harmadik negyedévben az elemzői várakozásokat jelentősen meghaladóan nőtt a Richter árbevétele és nyeresége: az árbevétel 38,3 százalékkal 217,8 milliárd forintra, az adózott nyereség több mint duplájára, 82,1 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest - közölte a Richter Gedeon Nyrt. a tőzsde honlapján kedden.

hirdetés

A társaság árbevétele az első kilenc hónapban 578,78 milliárd forint volt, 27,4 százalékkal haladta meg az előző évit a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint. Az adózott nyereség 109,6 százalékkal 197,25 milliárd forintra nőtt január-szeptemberben.

A Portfolio által készített elemzői konszenzus alapján az elemzők 205,0 milliárd forintos árbevételt és 62,5 milliárd forintos adózott eredményt vártak a negyedévre.

Orbán Gábor vezérigazgató a jelentésben kiemelte: a dollár és a rubel ritka, egyidejű erősödése jelentősen javította az árbevétel és jövedelmezőség trendjét. Az árbevétel mind a földrajzi régiókban, mind a termékportfolióban továbbra is kiegyensúlyozott növekedést mutatott. A pénzügyi eredmény is rendkívüli növekedést mutatott a beszámolási időszak végére kialakuló rekordmagasságú dollár/forint és rubel/forint árfolyamoknak köszönhetően.

A devizaárfolyamok változása a jelentés szerint nagyjából 72 milliárd forinttal járult hozzá a társaság eredményességéhez.

A vezérigazgató közölte azt is, hogy októberben szerződést írtak alá romániai nagy- és kiskereskedelmi vállalataik értékesítéséről azt követően, hogy tavaly váltak meg hasonló tevékenységet lebonyolító moldovai vállalataiktól. Ezek az értékesítések az üzleti modell egyszerűsítését célozták.

Január-szeptemberben a gyógyszergyártás árbevétele csoportszinten 30,1 százalékkal nőtt, és meghaladta a 473 milliárd forintot. Magyarországon a szegmens bevétele 33,5 milliárd forint lett, ami forintban 6,6 százalékos növekedés. Magyarországon a teljes gyógyszerpiac növekedése 9,7 százalékos volt, a Richter termékek kiskereskedelmi forgalma ennél gyorsabban, 11,2 százalékkal emelkedett. A Richter a magyarországi piaci szereplők rangsorában 4,5 százalékos részesedéssel a 4. helyen áll. A vényköteles patikai piacot tekintve a Richter 7,4 százalékos piaci részesedéssel a 2. legnagyobb forgalmazó.

Szintén a gyártást tekintve az Európai Unióban, a magyarországi piac nélkül, a társaság árbevétele 16,5 százalékkal nőtt, és 473,1 millió eurót tett ki az első kilenc hónapban. A nyugat-európai régió a gyógyszergyártási szegmensen belül az Európából származó árbevétel 55 százalékát adta.

A kiemelt specializált termékek árbevétele szintén kétszámjegyű bővülést mutat az első kilenc hónapban: 39,2 százalékkal 289,8 milliárd forintra nőtt, részesedése a teljes árbevételben 61,3 százalékra nőtt az előző évi 57,2 százalékról.

Az egy részvényre jutó nyereség 1051 forint volt az első kilenc hónapban, 442 forintra nőtt a harmadik negyedévben a bázisidőszaki 205 forint után.

Az üzleti tevékenység eredménye jelentősen, 64,3 százalékkal nőtt, 154,3 milliárd forint volt az első kilenc hónapban. Az üzleti eredményhányad 26,7 százalékot tett ki a bázisidőszakban elért 20,7 százalékkal szemben.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 8935 forint, a legalacsonyabb 6310 forint volt.

Fenntartotta 10 százalékos bevételnövekedési célkitűzését a Richter

Nem változtatott idei  előrejelzésén a Richter, a gyógyszergyártó árfolyamhatástól megtisztítva 10 százalékos bevételnövekedéssel számol forintban – mondta Orbán Gábor vezérigazgató a vállalat harmadik negyedéves eredményeit értékelő sajtótájékoztatón kedden, Budapesten.

Eredménynövelő egyszeri tétel volt az amerikai partnercég, az AbbVie 8,7 milliárd forintos mérföldkő kifizetése is – tette hozzá. A Richter bevételeinek nagy része dollárban és rubelben, míg a költségei elsősorban forintban és euróban keletkeznek. Orbán Gábor elmondta, hogy minden régióban növekedni tudott a Richter az év első kilenc hónapjában, kivéve Ukrajnában, ahová másfél hónapig nem tudott szállítani. Az ukrán hatóságok felfüggesztették a cég 35 termékének forgalmazását, ami több millió euró visszaesést okozhat. A nem jogerős intézkedés, amelyet a Richter jogi úton megtámadott, az orosz gyártóhellyel rendelkező cégeket sújtotta, de más cégnél nem alkalmaztak hasonló intézkedést – emelte ki.

A társaság legnagyobb piacán, az Egyesült Államokban az értékesítés éves szinten 37 százalékkal 117,5 milliárd forintra, az orosz piacon 47,1 százalékkal 89,9 milliárd forintra emelkedett az első három negyedévben. Termékszinten a központi idegrendszerre ható szerük árbevétele először haladta meg a 100 milliárd forintot, (103,758 milliárd forint) és már 49 országban volt elérhető világszerte.

A társaság amerikai partnere az AbbVie kiegészítő engedélykérelmet nyújtott be a Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalhoz (FDA) hogy kiterjesszék az amerikai piacon a major depresszió (aMDD) kezelésére szolgáló készítményük használatát.

Az árbevételben a nőgyógyászati termékek aránya 36 százalékra emelkedett az első kilenc hónapban az előző év azonos időszaki 34 százalékról, míg a generikus termékek súlya a bevételi soron 27 százalékról 24 százalékra csökkent.

A vezérigazgató a negyedév kiemelt eseményei között említette a romániai nagy- és kiskereskedelmi leányvállalat értékesítését, ami várhatóan 100 milliárd forinttal csökkenti a tarsaság árbevételét, de az eredményhányadra nem lesz hatással.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a magyar termelőegységek energiaszerződése jövő év végéig szól.

Az osztalékkal kapcsolatban kifejtette: 2018 óta a nettó eredmény 25-40 százaléka volt az osztalékarány és a jövő évi osztalékfizetésnél sem tervezik felülírni ezt a gyakorlatot, az árfolyamnyereség ellenére.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés