hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 11., csütörtök - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

Milliárdokat fizethet vissza az állam a gyógyszergyártóknak

Az Európai Unió Bíróságán (EUB) a magyar adóhatóság pert vesztett a Boehringer Ingelheim Pharma gyógyszergyárral szemben; több mint 350 millió forintot vissza kell fizetnie cégnek, írja a Telex.

hirdetés

A Boehringer kontra Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) ügy onnan indult, hogy a gyógyszertártó cég magyarországi fióktelepe úgynevezett önellenőrzés alapján visszaigényelt az államtól jelentős összegű áfát, mert álláspontja szerint az általa a magyar piacon forgalmazott, tb-támogatott gyógyszerek után ténylegesen kevesebb pénz maradt nála, mint amennyit az állami egészségbiztosító (NEAK) fizetett neki a gyógyszerekért – az áfát viszont a teljes összeg után fizették be az államkasszába.

Az állami egészségügyi gyógyszerbeszerzés világa speciális piac, ahol a gyártók úgynevezett támogatásvolumen-szerződéseket kötnek a NEAK-kal. A megállapodás alapján ha bizonyos volument elér a lehívás, akkor a cégeknek visszafizetési kötelezettsége keletkezik.

Az Európai Unió áfairányelve egyértelműen fogalmaz, mi a szabály ilyen esetekben: áfát csak a tényleges vételár után szabad beszedni. A Boehringer tehát alappal gondolhatta, hogy az uniós jog szerint visszajárna neki az utólagos „árengedmény” után befizetett áfa, perre is ment a NAV-val.

A német gyógyszergyártó ezt a harcot egyébként korábban már megvívta a saját adóhatóságával szemben, és mivel hasonló kérdésben az EUB 2017-ben már a javára ítélt, nem meglepő, hogy a magyar ügyben is felvette kesztyűt, és végül nem kellett csalódnia – értékelte az ítéletet az RSM Hungary adótanácsadó a Telexnek. A mostani ügy először a magyar bíróságon futott, de aztán átkerült az EUB-ra, ahol végül október 6-án meg is született az ítélet. A bíróság a gyógyszergyártóval értett egyet, és az adósemlegesség elvére hivatkozva kimondta, hogy „az adóhatóság által beszedett összeg nem lehet magasabb, mint amelyet a végső fogyasztó megfizetett, azaz a tagállamok kötelesek az adóalap csökkentésre minden olyan esetben, amikor az adóalany az ügylet teljesítését követően az ellenértéket részben vagy egészben nem kapja meg”.

Így a gyógyszergyártónak vissza kell kapnia a perrel érintett időszakra az árengedmény után befizetett áfát. Nem kis összegről van szó, a 2013. október és 2017. december közötti időszakra 354 millió forintot fog visszatéríteni az adóhatóság a cégnek.

De az ítéletből közvetetett módon következő visszatérítési kötelezettség ezt messze felülmúlhatja, ugyanis az adózás rendjéről szóló törvény tartalmaz egy passzust, amely alapján ha az EU bírósága a közösségi joggal ellentétesnek minősít egy szabályt, az érintettek 180 napon belül visszakérhetik a nekik járó összeget. Ebben az esetben az érintetti körbe a nagy, államnak beszállító gyógyszercégek biztosan beletartoznak.

(forrás: Telex)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés