hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 16., kedd - Ábrahám.
hirdetés

Miben van a nagy pénz?

73 százalékban a modern gyógyszereknek köszönhetően nőtt az Európai Unióban a várható élettartam - írja a gyógyszerhamisításról szóló cikkében a Magyar Idők.

hirdetés

„Míg a hetvenes években még átlagosan négy-öt év alatt és ’mindössze’ hetvenmillió dollárból kihoztak a gyógyszergyárak egy új molekulát, ma ugyanez 8–12 évbe és 4–11 milliárd dollárba kerül. Tízezer molekulából mindössze egy éri meg a piacra jutást, a többi a gyógyszerkísérletek valamelyik fázisában elvérzik, mert vagy nem elég hatékony, vagy túl sok a mellékhatása. Nem beszélve arról, hogy a forgalomba kerülést követően folyamatosan figyelemmel kell kísérni a gyógyszereket, a gyógyszerbiztonság és az ennek érdekében végrehajtott korrekciók is rengeteg forrást emésztenek fel.

Az új gyógyszerek ezért olyan drágák. Ugyanakkor bizonyított tény, hogy az elmúlt tíz évben körülbelül 1,7 évvel nőtt az Európai Unió tagállamaiban a várható élettartam, és a számítások azt mutatják, hogy ez 73 százalékban a modern gyógyszereknek köszönhető. Számos fertőző, szív-ér rendszeri, daganatos, pszichiátriai vagy tüdőbetegség az innovatív gyógyszeripar fejlesztései nyomán vált gyógyíthatóvá vagy kezelhetővé. Ha valakit például húsz évvel ezelőtt HIV-vel diagnosztizáltak, az egyet jelentett a halálos ítélettel. Ma a gyógyszeripari fejlesztéseknek köszönhetően a fertőzöttek évekig élhetnek még. (Ezért is váltott ki Amerikában óriási felháborodást a közelmúltban Martin Shkreli, aki előbb megvette egy, csecsemők és legyengült immunrendszerű, javarészt AIDS-es betegek fertőzéseinek kezelésére használt gyógyszer forgalmazási jogát, majd szándékosan 55-szörösére verte fel annak árát.) – olvasható a magyaridok.hu-n.

 

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés