hirdetés
hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

Megérkezett Magyarországra a BioLife, a világ egyik vezető vérplazma-gyűjtő hálózata

Szeptembertől már hazánkban is nyolc nagyvárosban és tiz plazmaközponttal várja a vérplazmaadókat a világ egyik vezető plazmahálózata, a BioLife, mely a Takeda biogyógyszerészeti vállalatcsoport tagja.

hirdetés

A BioLife Plasma Services az elmúlt négy évben megduplázta globális plazmagyűjtő központjainak számát, és tovább bővíti azt, hogy kielégítse az egészségügyi ellátás és a rászoruló betegek szükségleteit. A BioLife világszerte több mint 200 plazmaközpontot üzemeltet, és az alkalmazottainak száma több mint 8000 fő. A hazai vállalatcsopot 200 feletti munkavállalónak biztosít munkalehetőséget Magyarországon. 

A BioLife a Takeda-csoport része, amely, egy több mint 240 éves múltra visszatekintő japán tulajdonú, globális, értékalapú, K+F-fókuszú biogyógyszerészeti vállalat, más, speciális gyógyszerek mellett plazma eredetű terápiákat gyárt és szállít. A Takeda-csoport BioLife üzletága a plazmaellátás teljes vertikumát lefedi, a kutatás fejlesztéstől a plazma gyűjtésen és feldolgozásán át a plazmaalapú terápiák előállításáig, és végül a plazaalapú terápiákra szoruló betegek kiszolgálásáig.

Mi is az a vérplazma, és mi a jelentősége?

A vérplazma a vér világos, sárgás része. Főként vízből, ásványi sókból és fehérjék­ből áll. Egyedülálló biológiai összetétele miatt mesterségesen nem állítható elő, ezért számos terápiához és a gyógyszergyártásban is nélkülözhetetlen. A plazma alvadási faktorokat, immunglobulinokat, albumint és számos egyéb olyan fehérjét tartalmaz, amik sok esetben életet menthetnek. A gyógyászatban alkalmazott vérplazma önkéntes donoroktól származik. A vérplazmából létfontosságú gyógyszerek készülnek többek között hemofíliás betegek, veleszületett immunhiánnyal élők, csontvelő- és szervátültetettek, súlyos égési sérültek, máj- és vesebetegek, és hepatitisz B-ben szenvedők számára.

A vérplazma levételére plazmaferezissel történik a plazmaközpontokban. A plazmaferezis az egészségügy­ben régóta ismert és széleskörben alkalma­zott, biztonságos folyamat, mely nagyon hasonlít a véradásra. A különbség, hogy csak a vér plazma összetevőjének levételére kerül sor, a modern plazmaferezis gép a vörös és fehérvérsejteket, vérlemezkéket zárt, steril rendszerben visszajuttatja a donor szervezetébe, míg a vérplazmát a plazmazsákba gyűjti.

A vérplazma iránt világszerte egyre nő az igény, és az ellátás szempontjából meghatározó, hogy hányan, milyen rendszerességgel adnak vérplazmát. A plazmagyűjtő központoknak a plazma szakszerű levételén és kezelésén túl az is fontos szerepük, hogy népszerűsítsék a plazmaadás lehetőségét, és hogy minél vonzóbb környezetet biztosítsanak a donoroknak. A központok szigorú előírásokat követnek, melynek köszönhetően a plazmaadók rendszeres, ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatban is részesülnek.

Világszínvonalú biztonság a donoroknak Magyarországon is

„Két akvizícót követően már 2018-ban és 2019-ben megkezdődött a korábbi Vascular és Sanaplasma központok integrációja a vállalatcsoportba. Most megújult központjaink a BioLife márkanév bevezetésével megjelenésükben és működésükben is egységessé váltak, és a globális BioLife-követelményekhez igazodva várják a régi és új plazmaadókat”, mondta dr. Nyerges Judit, a BioLife Plazma Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.  A BioLife integráció révén, amelynek a mostani arculatváltás is a része, a donorjaink a legmagasabb szintű egészségügyi biztonsági előírásokat élvezhetik, amelyet egy, a maga területén meghatározó innovatív világcég nyújt.” A Takeda az értékes nyersanyagból több mint 20 különböző plazmaalapú terápiát állít elő. Donorjaink nagyon büszkék lehetnek arra, hogy segítségükkel óriási változás következhet be a betegek életében."

Ki adhat plazmát?

A donorok kiválasztásánál az elsőrendű szempont a plazmaadók egészségének védelme, ezért csak egészséges, 18 évet betöltött, de 60 évnél nem idősebb, legalább 50 kg de nem több mint 150 kg súlyú felnőtt adhat plazmát. A jelentkezők orvosi szűrésen esnek át, és ha valakiből visszatérő donor lesz, annak is minden alkalommal részt kell vennie orvosi vizsgálaton, rendszeres ingyenes laborvizsgálat mellett, amelyet a plazmaközpont biztosít helyben.

Nagyon fontos hogy két plazmaadás között legalább 72 órának kell eltelnie, mert ennyi idő szükséges a szervezetnek a fehérje visszapótlására. Egy plazmaadás kb 45-60 percig tart, kényelmes, igényes relaxáló környezetben. 

„Sok plazmaadónk jelzi vissza, hogy a társadalmi segítségnyújtás ezen formája számára egyúttal a pihentető énidő is. Értékelik, hogy a nálunk eltöltött idejükért kompenzációként juttatásban is részelünek. Ezen kívül természetesen minden plazmaadást követően szendvicset és üdítőt, kávét biztosítunk. Legtöbb donorunk igen nagyra értékeli, hogy rendszeres szűrésen vehetnek részt térítésmentesen, sorbanállás nélkül” – mondja Nyerges Judit. „A szűréseknek és orvosaink tanácsainak köszönhetően a plazmaadókban rendszerint tudatosodik, hogy mekkora kincs az egészségük, és ez sokakat hozzásegít egy egészségtudatos életmód kialakításához is, hiszen egy plazmaadónak sok folyadékot kell fogyasztani kerülve e zsíros ételeket és előnyben részesítve a fehérjedús táplálkozást.” 

A plazmaadás lehetőségeiről és tudnivalóiról a leendő donorok a BioLife plazmaközpontokban, illetve a BioLife weboldalán  kaphatnak részletes felvilágosítást.

(forrás: momentumcomms.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés