hirdetés
hirdetés
2021. március. 03., szerda - Kornélia.
hirdetés

Magyarország 6,6 millió adag Pfizer-vakcinára számíthat

Az év végéig a jelenleg érvényben lévő megállapodások értelmében 6,6 millió adag vakcinát szállít a Pfizer Magyarországra, tudta meg a cégtől a Népszava.

hirdetés

A közös uniós vakcinabeszerzési program keretében Magyarország által megrendelt oltóanyagok kiszállítására az Európai Bizottságnak nincs közvetlen rálátása – írta a Népszava érdeklődésére Felix Bubenheimer, az Európai Bizottság Magyarországi képviseletének sajtófőnöke. Hozzátette: a gyártókkal kötött uniós szintű keretmegállapodások alapján a tagállamok egyénileg egyeztetik a cégekkel az olyan részleteket, mint hogy pontosan mikor, hova, mennyi vakcinát szállítsanak. A pontos adatokra vonatkozóan tehát csak a nemzeti hatóságok tudnak tájékoztatást adni. A lap azonban hiába kérdezte a kormányzatot, választ nem kaptak.

Az év végéig – a jelenleg érvényben lévő megállapodások értelmében – 6,6 millió adag vakcinát szállít a Pfizer Magyarországra – tudta meg a lap a cégtől. – Ez az Európai Bizottsággal 2020-ban megkötött 200+100 millió adag oltóanyagról szóló szerződés keretében jut el az országba. 2021. januárjában a Pfizer és a BioNTech egyezetést kezdett az Európai Bizottsággal arról, hogy 2021 végéig további 200 millió adag COMIRNATY vakcinát biztosítson a 27 uniós tagállam számára, és további 100 millió adag lehívására lenne adjon lehetőséget az EU-nak. Ezzel az uniós tagállamok számára 2021 végéig biztosított vakcina mennyisége tulajdonképpen megduplázódhat, hiszen összesen 500 millió adag oltóanyag kerülhet leszállításra, további 100 millió adag lehívásának lehetőségével. Ezen egyeztetések lezárásáról nem kaptunk még tájékoztatást, ezért egyelőre csak a tárgyalások tényét, és annak számszerű tartalmát tudjuk megerősíteni – írták. Megjegyezték: A fenti tárgyalás során igényelt kiegészítő mennyiségek szállítása 2021 második negyedévétől indulhat az uniós tagállamokba.

(forrás: Népszava)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés