hirdetés
hirdetés

Magas hozzáadott értékű készítményekre összpontosítanak

A magas hozzáadott értékű termékektől vár jelentős bevételt a Richter Gedeon Nyrt. a jövőben, növekedése jelentős részét az első 9 hónapban is ezekkel a készítményekkel érte el, mondta Orbán Gábor vezérigazgató csütörtökön a vállalat sajtótájékoztatóján, Budapesten.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

A cég vezetője szerint a növekedés megfelel a várakozásoknak. Hozzátette, hogy a kelet-európai régió országai közül csak Romániából várnak jelentősebb árbevételt idén, a menedzsment számításai szerint a forgalom elsősorban Nyugat-Európa országaiban, az Egyesült Államokban és Oroszországban lehet jelentős.

A csütörtökön közzétett gyorsjelentés alapján az év első kilenc hónapjában 334,15 milliárd forint (1,083 milliárd euró) árbevételt ért el a Richter, 17,7 százalékkal (euróban 19,1 százalékkal) többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az anyavállalat tulajdonosaira jutó adózott eredmény 4,9 százalékkal, 44,6 milliárd forintra nőtt. Az egy részvényre jutó kilenc havi eredmény 240 forint, szemben az előző évi bázisidőszakban elért 229 forinttal.

Orbán Gábor hangsúlyozta, hogy számos tényező bizonytalansága miatt 2018-ra nem kívánnak nyilvános becslést közölni. A tulajdonosi szerkezet nem változott jelentősen, a jelenlegi irányítási modellt a Richter hosszú távon szeretné fönntartani, a cég irányításának kulcsfontosságú területeit – többek között a kereskedelmet, fejlesztést, a kormányzati és társadalmi kapcsolatokat  a korábbi elnök-vezérigazgató, Bogsch Erik továbbra is személyesen felügyeli.

*

Az elemzői várakozásoknál jobban nőtt a Richter Gedeon Nyrt. profitja a harmadik negyedévben, a társaság 16,4 milliárd forint konszolidált nettó nyereséget ért el, ami 14,4 százalékkal meghaladja a múlt év azonos időszakit.   

A gyógyszeripari csoport árbevétele 11 százalékkal, 107,36 milliárd forintra nőtt a július-szeptemberi időszakban a csütörtökön közzétett, nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint. Az év első kilenc hónapjában 334,15 milliárd forint (1,083 milliárd euró) árbevételt ért el a Richter, 17,7 százalékkal (euróban 19,1 százalékkal) többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban, az anyavállalat tulajdonosaira jutó adózott eredménye pedig 4,9 százalékkal, 44,6 milliárd forintra nőtt. Az egy részvényre jutó kilenc havi eredmény 240 forint, szemben az előző évi bázisidőszakban elért 229 forinttal.

Az értékesítés közvetlen költségeinek levonása után a bruttó fedezet 191,6 milliárd forintot tett ki 2017 első kilenc hónapjában, éves összehasonlításban 15,2 százalékkal nőtt. A fedezeti hányad ugyanakkor 57,3 százalékra csökkent a bázisidőszaki 58,6 százalékról.

Az üzleti tevékenység eredménye 22,9 százalékkal 53,67 milliárd forintra emelkedett, az üzleti eredményhányad 16,1 százalék lett, magasabb a tavalyi első kilenc havi 15,4 százaléknál.

A pénzügyi eredmény 7,41 milliárd forint veszteséget mutatott szeptember 30-án, szemben az egy évvel korábbi 2,79 milliárd forint nyereséggel.

A Richter árbevétele a legtöbb régióban növekedett az év első kilenc hónapjában. A bővülés elsősorban Oroszországban következett be, ahol az értékesítés rubelben 5,9 százalékkal, euróban 25,3 százalékkal haladta meg a 2016 azonos időszakit. A nyugat-európai országokban (EU15 régió) a forgalom 24,7 százalékkal emelkedett, az Európai Unióhoz később csatlakozott országokban (EU12 régió) pedig 18 százalékkal magasabb árbevételt realizált a társaság euróban számolva. Az Egyesült Államokba irányuló kivitel dollárban 83,9 százalékkal nőtt.

A magyarországi piacon egy százalékkal emelkedett a gyógyszergyár forgalma, 27,6 milliárd forintot tett ki az első három negyedévben.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés