hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 10., szerda - Lörinc.
hirdetés

Klinikai kutatási partnerségre lép a Semmelweis Egyetemmel a Sanofi

A világ egyik vezető gyógyszervállalata és az európai orvos- és egészségtudományi egyetemek sorában előkelő pozíciót elfoglaló egyetem most aláírt megállapodása nyomán a jövőben az eddiginél is több klinikai kutatási vizsgálat érkezhet hazánkba, erősítve ezzel Magyarország gyógyszeriparban betöltött globális szerepét.

hirdetés

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és dr. Rónay Tamás, a Sanofi vezérigazgatójának jelenlétében írták alá a két intézmény közötti partneri megállapodást. Az együttműködés célja, hogy hosszútávon erősödjön a gyógyszerfejlesztés hazai klinikai háttere, és még több magyarországi beteg juthasson hozzá az elsők között a legújabb gyógyszerekhez, kezelési módokhoz. 

A Sanofi kutatási együttműködéseit összefogó Site Partnership Programban más hazai intézmények (Debreceni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet) is részt vesznek. A dinamikusan fejlődő hálózatban a Semmelweis Egyetemnek, mely hazánk és a régió vezető orvos- és egészségtudományi egyeteme, kiemelt szerep jut majd és a megállapodás értelmében már a Sanofi vizsgálatainak tervezésébe is bekapcsolódhat.

A Sanofi itthon jelenleg harmincnál több klinikai vizsgálatot folytat közel száz vizsgálóhelyen, mintegy 1200 vizsgálati alany (betegek és egészséges önkéntesek) részvételével. A Magyarországon jelentős gyártási, kereskedelmi és szolgáltatási bázissal jelen lévő vállalat összes kulcsfontosságú terápiás területén – immunológia és gyulladás, onkológia, ritka betegségek, ritka vérképzőszervi betegségek, szklerózis multiplex és neurológia, vakcinák –  folytat hazai vizsgálatokat, és a Semmelweis Egyetem szinte valamennyiben érintett.

A most bejelentett együttműködés révén az egyetem szakértői részt vehetnek a vizsgálatok tervezésében, melynek eredményeként előzetesen fel tudnak készülni, hatékonyabbá téve ezzel a betegek bevonását.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Az orvosok továbbképzése és az egyes terápiás protokollok fejlődése mellett a betegek szempontjából is több pozitív hozadékkal bírnak a hazai kutatások. Egy-egy vizsgálatban való részvétellel ugyanis olyan kísérleti fázisban lévő gyógyszerekhez lehet hozzájutni, amelyek más módon még nem elérhetőek, illetve olyan ellátást, teszteket és vizsgálatokat lehet igénybe venni, amelyekre normál esetben hosszú a várakozási idő.

A Semmelweis Egyetem stratégiai célkitűzései között szerepel a klinikai kutatási tevékenység növelése, és ehhez a gyógyszeripari stratégiai partnerkapcsolatok kiépítése – hangsúlyozta dr. Merkely Béla rektor. A Semmelweis Egyetemen a 2021-es évben mintegy 150 új vizsgálat indult, csak az elmúlt egy hónapban körülbelül 700 beteg vett részt valamilyen klinikai vizsgálatban az intézményben. A rektor kiemelte: a mostani megállapodásnak köszönhetően ez a szám tovább növekedhet, és olyan innovációk születhetnek, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek egészségesebb életet éljenek és egyben javuljon az életminőségük. A klinikai vizsgálatok bővülése az egyetem kutatási teljesítményét is növeli, ezáltal a mostani megállapodás újabb lépés stratégia célunk felé, hogy a Semmelweis Egyetem a világ 100 legjobb felsőoktatási intézménye közé kerüljön – tette hozzá a rektor.

„A Sanofi aktívan részt vesz a Magyar Klinikai Vizsgálatszervezők Társaságának munkájában, hozzájárulva e terület fejlődéséhez. Együttműködéseink révén nem csak a gyógyszergyártásban, hanem a magyar nemzetgazdaság számára kiemelten fontos egészségügyi kutatás-fejlesztési és innovációs ökoszisztéma tovább építésében is egyre jelentősebb szerepet vállalunk. A Semmelweis Egyetemmel kialakított partnerség révén ez csak tovább erősödik” – mondta el dr. Rónay Tamás, a vállalat magyarországi vezérigazgatója.

A megállapodást dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, dr. Pavlik Lívia, a Semmelweis Egyetem kancellára, illetve dr. Rónay Tamás, a Sanofi vezérigazgatója és dr. Letanóczki Mária, a Sanofi klinikai kutatási igazgatója írta alá ünnepélyes keretek között.

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés