hirdetés
hirdetés

Kipusztulás szélére sodorhatja a gyógyszeripar a kék vérű rákot

A gyógyszeripar annak ellenére is a tőrfarkú rákok vérét használja, hogy a kilencvenes években létrehozták a baktériumfelismerésben kulcsszerepet játszó C-faktort, írja az AzÜzlet.hu.

hirdetés

Az atlanti tőrfarkú rákok kék színű vére rendkívül érzékeny a baktériumokra, köszönhetően két fehérjének, a koagulogénnek és egy hasítóenzimnek. A gyógyszeripar baktériumdetektorként használja a testnedvüket, hogy garantálja injekciók, vakcinák és sebészeti implantátumok tisztaságát. Az egyszerű és csaknem azonnali eredményt adó teszt LAL (Limulus ambőcita lizátum) néven vált ismertté.

A kivéreztetés során a rákok vérének harmadát – mintegy 100 millilitert – vonják ki a szervezetükből, majd visszaeresztik őket az óceánba, 15 százalékuk nem sokkal az óceánba való visszajutás után elpusztul, ezért, és más okokból az elmúlt negyven évben 80 százalékkal csökkent a tőfarkúak populációja, közel kerültek a teljes kihaláshoz.

AzÜzlet.hu a Bloomberg nyomán azt írja, hogy a gyógyszeripar annak ellenére is a tőrfarkúak vérét szívja, hogy a kilencvenes években a Szingapúri Nemzeti Egyetem egyik professzora, Ding Jeak Ling mesterségesen is létrehozta a baktériumfelismerésben kulcsszerepet játszó enzimet, az úgynevezett C-faktort.

(forrás: AzÜzlet.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés