hirdetés
hirdetés
2020. május. 28., csütörtök - Emil, Csanád.
hirdetés

Ki szivárogtatott a Tevától a sclerosis multiplex szeréről?

A Teva belső köreiből megszellőztetett adatok szerint a sclerosis multiplex kezelésében használ Copaxone generikus versenytársai már jövőre 42 százalékos profitcsökkentést hozhatnak. Hivatalos számadatok még nincsenek, a gyógyszercég azonban vizsgálatot indított a névtelen információforrás felkutatására.

hirdetés

A Teva nagy bevételt hozó, a sclerosis multiplex kezelésében alkalmazott szere, a Copaxone már jövőre kénytelen lesz szembenézni a generikus versenytársakkal – 18 hónappal korábban, mint ahogyan azt a gyógyszercég tervezte. Ez nagy érvágás lesz a gyártó számára. Hogy mekkora érvágás? Egy izraeli publikáció szerint a Tevának máris megvan a maga válasza a kérdésre: eszerint 42 százalékkal csökken a gyógyszer gyártásából és forgalmazásából származó profit.

A fenti számadat a The Marker birtokába jutott gazdasági előrejelzésből származik, az információforrás pedig nyilvánvalóan a Teva belső köreiben keresendő. A Teva azonban sajtóközleményben reagált a megszellőztetett adatokra, melyben tévesnek ítéli a nyilvánosságra hozott számokat. Az izraeli gyártó szerint „úgy tűnik, hogy az információ egy már túlhaladott prezentációból származik”, majd hozzáteszi, hogy az „nem teljes” és „nem tükrözi a teljes elemzést”.

Egyben retorziókkal is fenyegeti a cég vezetése az adatok forrását. A Teva vizsgálatot indított az adatokat kiszivárogtató munkatárs felderítésére, ami messze nem az első anonim eset az utóbbi hónapokban. Bizonyos névtelen források már többször felhívták a média figyelmét a Teva terveire, például az elbocsátások részleteire vagy éppen a cégvezetés színfalak mögött zajló vitáira.

Az egyik sajtóbeszámoló például – mely maga is a kiszivárogtatott információkon alapult – arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a cég korábbi vezérigazgatója, Jeremy Levin arra kötelezte a vezetőség tagjait, hogy az információt kiszivárogtató munkatárs(ak) felkutatására szolgáló vizsgálat részeként vessék alá magukat poligráfos vizsgálatnak. A beszámolók szerint Levin erőfeszítései eredményre vezettek, hiszen sikerült azonosítani a névtelen információforrást.

Levin egyébként éppen a közelmúltban kényszerült távozni posztjáról. A dél-afrikai származású Levin az izraeli média értesülései szerint összeveszett a vállalat igazgatótanácsával, különösen annak vezetőjével, Phillip Frosttal mérgesedett el a viszonya. A hír bejelentése után felfüggesztették a kereskedést a Teva részvényeivel, mivel azok 7 százalékot estek a Wall Streeten, de később ismét megindulhatott a kereskedés a cég papírjaival.

De a Copaxone helyzetére visszatérve, szembetűnő, hogy a Teva nem vitatja közvetlenül a The Marker által nyilvánosságra hozott számadatokat. A cég vezetése csak annyit jegyzett meg az információval kapcsolatban, hogy várhatóan a következő hónapban hozza nyilvánosságra a jövő évi gazdasági kilátásokkal kapcsolatos adatait, és „addig nem kívánnak további megjegyzéseket fűzni az ominózus számokhoz”. A gyártói szabadalmak lejártának problémájával szembenéző gyógyszergyárakhoz hasonlóan a Teva is évek óta készül arra a helyzetre, amikor színre lépnek a Copaxone generikus versenytársai. A cég 2010-ben és 2011-ben egy sor üzleti lépést tett, ennek keretében például felvásárolta a Cephalont, a narkolepszia kezelésében használt Nuvigil és Provigil, valamint a Treanda onkológiai szer egyesült államokbeli gyártó cégét. Ezt megelőzően a Copaxone tette ki a teljes eladások egyötödét és a maga 12 százalékával jelentős hányadot képviselt a cég növekedésében is.

A Copaxone még jelenleg is jelentős tényező a Teva profitjában: egyes beszámolók szerint a profit körülbelül fele ebből az egy termékből származik. A közelmúltban tapasztalt növekedés főként az árak drágulására, mintsem a termelési volumen növekedésére vezethető vissza. Amennyiben egy generikus változat piacra lép a jövő év májusában, amikor szabadalmi védelem lejár, a Teva nem tud további áremeléseket érvényesíteni. Ráadásul a Copaxone versenytársai nemcsak a genetikus készítmények lehetnek, hanem a Biogen Idec által gyártott, ez évben elfogadott Tecfidera, valamint egy másik orális szer, a Novartis által gyártott Gilenya az originális piacon is versenyhelyzetet teremthet. A Copaxone-ból származó forgalom 42 százalékos csökkenése? Úgy tűnik, nem a valóságtól elrugaszkodott feltételezés. Izgatottan várjuk a Teva decemberre ígért hivatalos számadatait.

Dr. Simonfalvi Ildikó
a szerző cikkei

(forrás: fiercepharma, Gazdasági Rádió)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés