hirdetés
hirdetés
2020. szeptember. 29., kedd - Mihály.
hirdetés

Kételkednek az orosz vakcinában

Vlagyimir Putyin az új koronavírus ellen hatékony orosz vakcináról tett bejelentést kedden, de a nemzetközi tudományos világ kétkedéssel fogadja az oltóanyag hatékonyságáról szóló hírt, írja az ujnepszabadsag.com.

hirdetés

A világ vezető egészségügyi szakértői szkeptikusak. A kevesebb mint két hónapos, emberekkel végzett klinikai tesztek után a világon elsőként jegyezték be az új koronavírus elleni vakcinát Oroszországban. Az oltóanyagot fejlesztő orosz intézet eddig nem tett közzé részletes tudományos eredményt egyetlen klinikai vizsgálatról sem mértékadó tudományos folyóiratokban.

A vakcina fejlesztésében folyó globális verseny első helyéért Oroszországnak még nagy létszámú, emberekkel végzett klinikai tesztet kell lefolytatnia. Ezek eredményei igazolhatná, hogy működik-e az oltóanyag, illetve milyen hosszú ideig hatékony. Lényegében nagyszabású, lakossági szintű tesztet folytatnak mondta .Ayfer Ali, a brit Warwicki Egyetem gyógyszerkutatója, Ayfer Ali szerint a szupergyors bejegyzés azt jelentheti, hogy a vakcina lehetséges mellékhatásait talán még nem lehetett észrevenni. Noha valószínűleg ritkák, ezek komolyak is lehetnek tette hozzá a szakértő.

Francois Balloux, a University College London Genetikai Intézetének tudósa a döntést “meggondolatlannak és ostobának” nevezte. “Egy nem megfelelően tesztelt vakcinával végzett tömeges oltás etikátlan. Az orosz oltási kampányban jelentkező bármilyen probléma katasztrofális lenne mind az egészségre káros hatásai, mind a védőoltások lakossági elfogadásának és hitelének további rontása miat” – mondta az euronewsnak..

A keddi orosz bejelentés idején a világ több mint féltucat gyógyszerfejlesztő cége végez nagy létszámú tesztet emberi részvétellel a vírus elleni vakcinajelöltjükkel, mindannyian önkéntes résztvevők tízezreinek bevonásával. Az élvonalbeli gyógyszerfejlesztők – köztük a Moderna, a Pfizer és az AstraZeneca – azt remélik, év végéig megbizonyosodnak, hogy vakcinájuk működik és biztonságos. Mindegyiküktől elvárják, hogy tesztjeik eredményeit és az oltóanyag biztonságosságáról szóló adatokat nyilvánosságra hozzák és átadják ellenőrzésre az amerikai, európai és más hatóságoknak, mielőtt jóváhagynák a vakcinákat.

A teljes információ

Krónikus betegségek és allergiák esetében nem javasolt az orosz vakcina

(forrás: ÚJNÉPSZABADSÁG)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés