hirdetés
hirdetés
2022. december. 02., péntek - Melinda, Vivien.
hirdetés

Jóváhagyták a britek a Valneva inaktivált víruson alapuló Covid-vakcináját

A brit gyógyszerfelügyelet csütörtökön jóváhagyta a francia-osztrák Valneva biotechnológiai vállalat koronavírus elleni vakcináját. Ez már a hatodik Covid-19 elleni vakcina, amelyet Nagy-Britanniában engedélyeztek – írja a Reuters nyomán a Telex.

hirdetés

„Ez az első elöltvírus-alapú Covid-19 vakcina, amely az Egyesült Királyságban hatósági engedélyt kapott” – áll a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) közleményében. Hozzáteszik, hogy az oltás megfelel az előírt biztonsági, minőségi és hatékonysági előírásoknak, és hogy az MHRA által kiadott feltételes forgalomba hozatali engedély (CMA) Nagy-Britanniában és Észak-Írországban is érvényes.

A Valneva által fejlesztett vakcina könnyebben tárolható, mint más koronavírus elleni vakcinák. A VLA2001 nevű oltóanyag tárolási hőmérséklete – 2 és + 8 Celsius-fok közötti, Ez hasonló a háztartási hűtőszekrények hőmérsékletéhez, így olyan országokban is könnyen használható ez a vakcina, ahol a nagyon alacsony hőmérsékleten történő tárolás nem lehetséges.

Az inaktivált (elölt) vírus alapú vakcina esetében a vírust laboratóriumban tenyésztik ki, majd teljesen inaktívvá teszik, hogy ne tudja megfertőzni a sejteket, és ne tudjon szaporodni a szervezetben, ugyanakkor továbbra is képes legyen immunválaszt kiváltani a koronavírussal szemben. Ezt az eljárást széles körben alkalmazzák az influenza- és a gyermekbénulás elleni vakcinák előállítása során.

A Valneva márciusban azt közölte, hogy áprilisban pozitív ajánlást várnak az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) is. Bahreinben március elején adták meg az engedélyt a Valneva vakcina vészhelyzeti alkalmazására, írja a lap.

(forrás: Telex)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés