hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Jól teljesít a szlovén gyógyszeripar

A szlovéniai Krka több mint 177 millió eurós profittal zárta az első fél évet, s bővít a Lek, amely a 4,2 milliárd eurós árbevételt produkált svájci Novartis egészségügyi világvállalathoz tartozik, írja a Figyelő.

hirdetés

A svájci Novartis cégcsoporton belül tevékenykedő ljubljanai Lek vállalat a múlt hónapban bemutatta az illetékes állami ellenőrző szervnek bővítési tervét. Ez elsősorban steril egészségügyi eszközök és biológiai gyógyszerek előállítására vonatkozik, de a lehetőségek között az oltóanyaggyártás is szerepel, olvasható a Figyelő cikkében. A cég nem árulta el, hogy koronavírus-vakcináról van-e szó, de ennek nagy a valószínűsége, ugyanis a Novartisnak szerződései vannak a Pfizer/BioNTech és a CureVac gyártására, bár az utóbbiról előreláthatólag lemondanak, miután a nyár folyamán kiderült: a német készítmény csak 47 százalékos hatékonyságú. A fenti hatóság illetékesei sem osztottak meg semmit az esetleges oltóanyagprojektről.

Annyi biztos: a Novartisnak az Európai Gyógyszerügynökség az utóbbi időben több Covid elleni vakcinával kapcsolatos kapacitásbővítést engedélyezett Svájcban és Ausztriában, s a szlovéniai előállítást korábban az ország miniszterelnöke, Janez Janša is felhozta lehetőségként. Az oltóanyaggyártásban – tisztítóanyagaival, az mRNS előkészítésével – szerepe van a szlovén tengermelléki BIA Separations társaságnak is, amely tavaly óta a németországi központú globális Sartorius része.

Logisztikai központ Ljubljanában

A jó eredményeket a cégcsoport az ún. innovatív gyógyszerek előretörésével magyarázza, elsősorban a szívelégtelenség és az arthritis elleni medicinák, illetve egy génterápiás készítmény kelendőségével. A Novartison belüli Sandoz – ennek része a ljubljanai Lek is – leginkább biológiai gyógyszerekkel ért el sikereket, míg a köhögés és megfázás elleni produktumok értékesítése terén történelmi alacsony eladási mutatókkal zárta az időszakot.

A svájci csoport becslései szerint a világ országainak egészségügyi rendszerei az esztendő második felében visszaállnak a normális körforgásra.

Ha ez ténylegesen így lesz, akkor az év végére az innovatív gyógyszerek terén ötszázalékos növekedés várható, míg a Sandoznál hasonló mértékű csökkenésre számítanak. Az óriáscég nem fedi fel az eredményeket a szlovéniai üzemeit tekintve, de az ottani gyarapodáshoz minden bizonnyal erőteljesen hozzájárult a Ljubljana repterén létesített logisztikai központ, melynek révén Svájc délnyugati szomszédunk egyik legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált.

(forrás: Figyelő)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés