hirdetés
hirdetés

Jó hír a Richternek, de még sok a bizonytalanság

Két hete az Európai Gyógyszerügynökség átmeneti intézkedések végrehajtását kezdeményezte a Richter egyik készítményével kapcsolatban, a lehetséges következményeket a Portfolió latolgatja.

hirdetés

A hír február 9-én jelent meg, aznap az árfolyam 6,6 százalékot, másnap további 6,4 százalékot esett, egészen 5440 forintig zuhant az árfolyam, onnan azonban több mint 11 százalékot pattant fel a Richter árfolyama, így az esés nagy részét már ledolgozta. Szerdán az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) állásfoglalást tett közzé az Esmyával kapcsolatban. Az EMA a készítmény kockázati profilját kedvezőnek tartja, de a közleményben azt is írják, hogy a mostani állásfoglalás nincs hatással a végső konklúzióra az Esmyával kapcsolatban. A hírt megelőzően nap közben 1-1,5 százalékos pluszban állt a Richter, azonban később 3,2 százalék pluszig ugrottírja a Portfolio.

A február 9-i EMA-bejelentést követően több elemzőház is közzétette véleményét az Esmya-vizsgálattal kapcsolatban.

A Jefferies szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilanciai Kockázat Elemző Bizottsága (PRAC) által kezdeményezett átmeneti intézkedések a vizsgálat lezárásáig befolyásolhatják a piaci hangulatot a Richter esetében. A Jeffries szerint az Esmya kiemelt értékvezérlő tényezőt jelent a Richter esetében és a pénteki hírek óvatosságra inthetik az Esmyához értéket társítani kívánó befektetőket. A Jefferies előrejelzése szerint a kockázattal korrigált Esmya-értékesítések 44 491 millió forintot tehetnek ki 2020-ban, amely magában foglalja az amerikai piac esetében előrejelzett royalty-díjakat is. Az elemzőház a hírt megelőzően közzétett érzékenységvizsgálata szerint a Richter 2020-as egy részvényre jutó eredményéből megközelítőleg 9,5 százalékos részarányt képviselhet az Esmya. A PRAC folyamatban lévő vizsgálata várhatóan 2018 májusában zárulhat le, azonban a vizsgálat eredményéig az Esmyával kapcsolatos hírek a továbbiakban is rányomhatják bélyegüket a Richter árfolyamára.

A Concorde akkori értékelése szerint a hír negatív hatású, Vágó Attila szerint mindez rombolóan hathat a gyógyszer hírnevére. Az értékelést megelőző napok tőkepiaci zuhanásai azonban az európai gyógyszerszektor részvényeit sem kímélték, ugyanakkor az Esmyával kapcsolatos korábbi információk lassan kiárazódhatnak a részvény árfolyamából, írta akkor a Concorde.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés