hirdetés
hirdetés
2020. április. 07., kedd - Herman.
hirdetés

Járványok és kórházi fertőzések megelőzésében is segíthet

A világjárványok és a kórházi fertőzések megelőzésére is egyedülálló megoldást hozhat a debreceni Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) keretében megalakuló, sejtvonalalapú biotechnológiai oltóanyaggyártó kísérleti üzem, jelentették be a projekt nyitókonferenciáján Debrecenben.

hirdetés

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora felidézte, hogy az egyetem, a Richter Nyrt. gyógyszergyártó és az oltóanyaggyártó Fluart Kft. közös projektje keretében hozzák létre Közép-Európa első  sejtvonalalapú biotechnológiai oltóanyaggyártó üzemét. A négy évig tartó projekt során kisszériás kísérleti vakcinagyártás folyik majd az üzemben, amely a folyamatos klinikai vizsgálatokat követő törzskönyvezés után megalapozhatja a tervezett nemzeti oltóanyaggyár építését Debrecenben. Magyarországon állíthatják majd elő többek között az influenza elleni, biológiai eredetű vakcinákat. Ezek többféle influenza vírus ellen biztosítanak védelmet, akár tíz éven keresztül, magyarázta Szilvássy Zoltán.

Az ilyen típusú vakcinák amolyan "gyorshadtestként" hatékonyan vethetők majd be az összetett kórházi fertőzésekkel szemben is.

Az oltóanyag biotechnológiai félüzem (kísérleti üzem) az egyetemi ipari parkban épül fel, és jó példája lesz annak, hogy Debrecenben kialakult "az egyetem és a gyógyszeripar munkakultúrája", mondta a rektor. Bács Zoltán, a DE kancellárja hozzátette: a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot nyolcmilliárd forintból hozzák létre, amelyhez a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében csaknem hatmilliárd forint pályázati forrást nyertek el. Ennek egyik elemeként valósul meg az oltóanyag-gyártó kísérleti üzem 2018 végére, a kisszériás vakcinagyártás a tervek szerint 2019-ben indul.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés