hirdetés
hirdetés
2021. december. 04., szombat - Borbála, Barbara.
hirdetés

Idén már valószínűleg nem lesz a Szputnyiknak engedélye az EMA-tól

A Reuters információi szerint mostanra „abszolút lehetetlen”, hogy döntés szülessen az orosz oltóanyaggal kapcsolatban az EU gyógyszerhatóságánál (EMA) még 2021-ben, írja a 444.

Erre legkorábban 2022 első negyedévében kerülhet sor, hisz még mindig vannak olyan adatok, amelyek hiányoznak a vakcina minősítéséhez. Hogy ez az időpont tartható legyen, ahhoz novemberig be kéne érkeznie ezeknek a hiányzó dokumentumoknak.

Az EMA még márciusban kezdte vizsgálni a Szputnyik-vakcinát, és a várakozások szerint előbb májusban, majd júniusban lett volna esedékes a döntés az engedélyezéséről. A harmadik fázisú vizsgálatok eredményét már februárban publikálták a gyártók a Lancetben. Ezek 92 százalékos hatékonyságot mutattak. A később megjelenő delta variánssal szemben az orosz tapasztalatok 83 százalékos védelmet mutattak ki.

A Reuters információi szerint az EMA berkein belül is azt gondolják, hogy igazából nincs tudományos ok kételkedni az orosz vakcina hatékonyságában és biztonságosságában, közli a lap.

(forrás: 444.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés