hirdetés
hirdetés
2020. május. 28., csütörtök - Emil, Csanád.
hirdetés

Gyógyszeripari hírek: selyem, gyémánt, melatonin

Lapszemle a nagyvilágból – kutatás-fejlesztés. 

hirdetés

Selyembe bújtatott nanogyémánttal vizsgálják a sejteket

A selymet és a gyémántot már nemcsak a nyakkendők készítéséhez, díszítéséhez használják. Ausztrál és amerikai kutatók 10 nanométer átmérőjű, gyémántból készült, selyemmel fedett részecskével vizsgálják az élősejtek működését, valamint reakcióját a gyógyszerek hatóanyagaira. Az „izzó részecske” jól láthatóvá válik, amikor bevezetik a sejtek belsejébe és megvilágítják. Az orvosok a szervezet fertőzött területeinek helyi antibiotikumos kezelésére is használhatják. A selyemmel burkolt anyag szilárd szén-kristály szerkezete nem rongálja a szöveteket. 

Az UCB és a Biogén Idec. együtt hódítja meg az ázsiai piacot

Az UCB és a Biogén Idec. együttműködési szerződést kötöttek a szklerózis multiplex és a véralvadási zavarok kezelésére szolgáló készítmények ázsiai országokban történő forgalomba hozataláról. A szerződés szerint az UCB betegeken tesztelheti és forgalmazhatja a Biogen Idec. TECFIDERA®, FAMPYRA®, AVONEX®, TYSABRI®, PLEGRIDY™ és Daclizumab High-Yield Process (DAC HYP) készítményeit Dél-Koreában, Hong Kongban, Thaiföldön, Malajziában, Tajvanon és Kínában. A közös vállalkozás kiterjed a ELOCTATE™ and ALPROLIX™ gyógyszerekre, amelyek a hemofília A és B megbetegedésekben szenvedők  kezelését vizsgálja. Carlos Dourado, a Biogen Idec. feltörekvő piacokkal foglalkozó alelnöke azt nyilatkozta, hogy szeretnék, ha innovatív készítményeik minél gyorsabban és hatékonyabban terjednének a világban, ezen belül kiemelten Ázsiában és Kínában.

A melatonin bizonyos emlőrák fajtáknál lelassítja a tumornövekedést

Egy korai szakaszában lévő tanulmány szerint a melatonin hormon, amely szabályozza az alvást és az ébrenlét ciklikusságát, lelassíthatja az emlőben keletkezett ( ER-negatív mellrák) daganatos sejtek növekedését.

A detroiti Henry Ford Kórház és São paulo-i alapítványi kutatóközpont tanulmányt jelentetett meg a „PLoS One” online magazinban, amelyben kiemeli, hogy a melatonint is tartalmazó gyógyszer a tripla-negatív emlőrákban szenvedő kísérleti egereknél eddig sehol sem tapasztalt eredményt ért el. A tanulmány leírja, hogy a kísérleti állatok, akiket 21 napig kezeltek, nem vesztettek súlyukból, nem estek letargiába, mozgékonyak maradtak, valamint viselkedésükben nem tapasztaltak ingerlékenységet, agresszivitást.

Tóth Ilona
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés