hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 07., péntek - Ibolya.
hirdetés

Gyógyszerhulladék: egyre többet gyűjtenek vissza

Egyre tudatosabbak a gyógyszerfogyasztók: tavaly több mint 11 százalékkal nőtt a Magyarországon begyűjtött gyógyszerhulladék mennyisége – tudta meg a Világgazdaság.

hirdetés

Tavaly 340,6 tonna lejárt szavatosságú vagy fel nem használt gyógyszert semmisítettek meg Magyarországon, míg egy évvel korábban 305,5 tonnát – mondta a Világgazdaságnak Miklósi András, a Recyclomed Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a társaság 2005 óta 3300 tonna gyógyszerhulladékot gyűjtött be, a volumen évről évre nő, a kezdetek óta megduplázódott.

Tavaly a havonta átlagosan begyűjtött mennyiség is csúcsot döntött, míg a korábbi években 23-25 tonnát vittek el a zöld konténerekből, a patikákban, benzinkutakon és drogériákban elhelyezett gyűjtődobozokból, 2019-ben már 28 ezret. Miklósi András kiemelte, hogy a lakossági gyógyszerhulladék begyűjtésének költségeit a gyártók finanszírozzák. A költségek megállapítása dobozarányosan, az előző évi patikai eladási statisztika alapján történik.

A zöld konténerek több mint 4100 helyen vannak kihelyezve, mintegy 2300 patikában, számos fiókgyógyszertárban és patikákon kívüli gyógyszerárusító helyeken.

 

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés