hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 07., péntek - Ibolya.
hirdetés

Gyógyszergyári kartellgyanú az USA-ban

Árkartellezéssel vádolnak az Egyesült Államokban húsz gyógyszergyárat, amelyek több milliárd dolláros visszaéléssel jól megvághatták a gyanútlan vásárlókat, írja a hvg.hu.

hirdetés

„Semmilyen bűncselekményt nem követtünk el” – nyilatkozta az izraeli Teva gyógyszergyár amerikai képviselője a Reuters hírügynökségnek. A másik 19 gyógyszergyár egyelőre hallgat, pedig az USA történetének egyik legnagyobb botránya van kibontakozóban. Több mint negyven államban fogtak össze a gyógyszergyárak, hogy egyeztessék áraikat, megkárosítva ezzel a fogyasztókat. Legalábbis ezt állítja William Tong, Connecticut állam főügyésze. Ő az, aki a többi érintett állam nevében is a bírósághoz fordult az ügyben, amelynek tétje dollár milliárdokban mérhető, hiszen olyan betegségek gyógyszereiről van szó, mint a rák vagy a diabétesz.

„Olykor 1000%-os áremelés is előfordult” – állítja Connecticut főügyésze, aki öt évig tartó, alapos vizsgálat után fordult a bírósághoz. Több mint száz generikus gyógyszerről van szó, az izraeli Teva ebben a tekintetben világelső, említi meg a hvg.hu szerint a BBC.

A botrány azért jelenthet különösen nagy gondot a gyógyszergyáraknak, mert az Egyesült Államokban közeleg az elnökválasztási kampány, melynek az egészségügy általában az egyik legfontosabb témája. Különösen miután Donald Trump az Obamacare megszüntetését a zászlajára tűzte. Eddig elsősorban a szegényebb néprétegeknek jelentett nagy gondot az egészségügy finanszírozása. Obama elnök többször elmondta: rákban szenvedő édesanyja állandóan számolgatni kényszerült az élete végén, mert nem tudta, hogy miből fedezze a méregdrága gyógyszereket és a kezeléseket.

Mára ez probléma a középosztályt is elérte. Nemrég egy nyugdíjszakértő az Egyesült Államokban azt mondta a 65 feletti nemzedékek képviselőiről, hogy csak akkor érezhetik biztonságban magukat, ha 1-2 millió dollárjuk van biztos megtakarításban. A New York-i Bloomberg üzleti hírportál, mely az interjút közölte, arra hívta fel az idősebb nemzedékek tagjait, hogy jobb, ha elfelejtik a nyugdíjkorhatárt. Dolgozzanak tovább, ameddig bírják.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés