hirdetés
hirdetés

Gyártási mentesség bevezetését javasoljuk az Unióban

A hazai generikus gyógyszeripar versenyképességét növelő uniós szabályozásra van szükség – mondta György László gazdaságstratégiáért felelős államtitkár Brüsszelben.

hirdetés

"Az ágazat versenyhelyzete javításának és a foglalkoztatottság növelésének érdekében elengedhetetlen egy olyan gyártási mentesség bevezetése, amely megszünteti a magyar és európai gyártók hátrányos megkülönböztetését az Európán kívüli vetélytársakkal szemben. E változás a záloga annak, hogy a magyar betegek megfizethetőbb, magas minőségű generikus gyógyszerekhez férhessenek hozzá" – hangsúlyozta György László gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkár a Versenyképességi Tanács 2018. november 29-i, brüsszeli ülésén.

"A gyógyszerek kiegészítő oltalmi tanúsítványáról szóló rendelet negyedszázaddal ezelőtti elfogadásakor megfelelően szolgálta az iparág érdekeit, de a generikus gyógyszergyártás volumenének jelentős növekedésével megváltoztak a piaci realitások. A kiegészítő oltalom jelenleg már korlátozza a magyar és az európai generikus gyógyszeripar piaci lehetőségeit" – fejtette ki az államtitkár.

György László az uniós belső piacról szóló vitában kiemelte, hogy a külső kereskedelmi partnerekhez képest az Európai Unióban sokkal fejlettebb fogyasztóvédelmi, környezetvédelmi, állat- és növényvédelmi, és magas életminőséget biztosító szabályok vannak érvényben, ami egyensúlytalansághoz vezet a globális piacon.  Az EU vezetőinek nemcsak meg kell védeniük az uniós gazdaságot, a termelőket és a fogyasztókat, hanem erősíteniük kell a belső gazdasági és társadalmi kohéziót is.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés