hirdetés
hirdetés
2022. szeptember. 27., kedd - Adalbert.
hirdetés

Greskovits Dávid: A hazai gyógyszerkincs folyamatosan bővül

Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) elnöke a VG-nek azt mondta, a hazai cégek által gyártott két Covid elleni készítmény egyaránt megoldást nyújt a koronavírus enyhébb és súlyosabb tüneteire.

hirdetés

A hazai, közfinanszírozásban részesülő gyógyszerkincs 5167 termékből állt tavaly, egy év alatt nyolc termékkel bővült a kör – mondta a VG-nek Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) elnöke. A magyar gyógyszeripar 2019-ben az előző évit majdnem százmilliárd forinttal meghaladva, 1119 milliárd forintra növelte kibocsátását. A 2020-as számokkal kapcsolatban a Magyosz elnöke bizakodó, mert a belső tagvállalati felmérésük növekedést mutat. A friss adatokat a szövetség mai konferenciáján a Századvég Gazdaságkutató mutatja be.

A Magyoszhoz tartozó 16 tagvállalat a pandémia elleni küzdelemben kiemelt szerepet vállalt és vállal jelenleg is. A hazai cégek által gyártott két Covid elleni készítmény megoldást nyújt a koronavírus enyhébb és súlyosabb tüneteire, a Favipiravir már az alapellátásban is elérhető a betegek számára, a Remdesivir pedig a súlyosabb állapotú, kórházban kezelt betegeknek jelent segítséget. 

A hazai gyógyszeriparnak már nagyon sok válságot kellett átvészelnie, most a 2020-ban kirobbant pandémia a példa nélküli kihívás, ezt megelőzően pedig a 2019-ben bevezetett szerializáció miatti megtorpanással kellett megbirkóznia a szektornak – mondta Greskovits Dávid. A 2020-as évet nagyon hektikusnak nevezte, mivel rengeteg olyan tevékenységet kellett végezni, amit korábban nem. A Magyosz tagvállalatai annak ellenére tudták növelni a bevételeiket, hogy a járványügyhöz köthető többletköltség több százmillió forintra rúgott, valamint az ellátási lánc felborulásából származó nagyobb kiadások is jelentősen éreztették hatásukat.

Greskovits Dávid, a MAGYOSZ elnöke (fotó: PharmaOnline archív)
Greskovits Dávid, a MAGYOSZ elnöke (fotó: PharmaOnline archív)

(forrás: vg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés