hirdetés
hirdetés
2021. április. 18., vasárnap - Andrea, Ilma.
hirdetés

Folytatja magyarországi kutatási tevékenységét a Servier gyógyszergyár

A jövőben is befektet Magyarországon a Servier, amely elkötelezett a hazai kutatási tevékenységének fenntartásában – jelentette ki a francia gyógyszeripari cégcsoport elnöke a budapesti Kutatóintézet 10 éves fennállásának jubileumi ünnepségén. A magyarországi Servier Gyógyászati Vegytani Kutatóintézet (SRIMC) munkájának eredményeként az onkológia területén már klinikai kutatási fázisba jutott két, és preklinikai fejlesztési fázisba további egy olyan molekula is, amely rákos betegeknek nyújthat életmentő segítséget.

hirdetés

Magyarország nagyon fontos számunka, hosszútávra tervezzük a jelenlétünket és a jövőben is be fogunk fektetni a magyarországi kutatás-fejlesztésbe – jelentette ki Olivier Laureau szerdán Budapesten. A Servier francia gyógyszeripari cégcsoport elnöke erről a magyarországi Servier Gyógyászati Vegytani Kutatóintézet (SRIMC) fennállásának tizedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen beszélt. Hozzátette: a világszerte több mint 21 ezer lelkes, elkötelezett embert foglalkoztató Servier munkája a hálózatba szervezett kutatók együttműködéséről szól, amelynek fontos része Magyarország is. A cégcsoport csupán két országban, Franciaországban és Magyarországon folytat az alapkutatástól a klinikai kutatásig, a gyártástól a forgalmazásig terjedő tevékenységet.

„Magyarország kutatási kiválósága arra késztetett minket, hogy fenntartható módon fektessünk be az országba. Ez összhangban áll azzal a szándékunkkal, hogy magas színvonalú kutatómunkát kívánunk folytatni annak érdekében, minél innovatívabb megoldásokat találjunk a betegek számára”, jelentette ki az elnök. „Ezt bizonyítja a csoport összes tevékenységének működtetése az országban, amely a betegek iránti elkötelezettségünket és a magyar kormánnyal való együttműködésünket is jelzi. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a Servier Hungária Kft. megállapodása révén 2014 óta a Magyar Kormány stratégiai partnere lehetünk”.

Olivier Laureau elmondta: a diabétesz, a szív-és érrendszeri, valamint a neuropszichiátriai terület mellett a munka középpontjában kiemelt területként az onkológiai kutatások állnak. Ezen a területen sok még a kielégítetlen igény, a Servier pedig arra törekszik, hogy a betegek érdekeit mindvégig szem előtt tartva új gyógyszereket, illetve megoldásokat találjon. „Sokat kell még dolgoznunk azért, hogy emberéleteket mentsünk meg”, fogalmazott a cégcsoport elnöke.

Az eseményen részt vett dr. Ponevács Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium beruházások ösztönzéséért felelős helyettes államtitkára is. Beszédében kifejtette: Franciaország komoly partnere Magyarországnak, tavaly a két ország közötti kereskedelmi forgalom mintegy 8,1 milliárd eurót tett ki. Ezen felül hazánkban a negyedik legnagyobb befektetőnek számít Franciaország, mely eredményhez jelentősen hozzájárul a Servier is beruházásai révén.

Tíz év eredményei

A bizalom és a felelősség jellemezte a magyarországi Servier Gyógyászati Vegytani Kutatóintézet elmúlt tíz évének történetét – mondta Kotschy András az eseményen. A Kutatóintézet igazgatója felidézte: amikor a Servier úgy döntött, hogy Magyarországon létesít kutatás-fejlesztési központot, egyben bízott a hazai kutatókban, és az ország fejlődésében is. „A Servier Kutatóintézet jól példázza a gyógyszergyár magyar kutatás iránti elköteleződését. Az elmúlt 10 évben az intézet konstruktív és kölcsönös bizalmon alapuló munkakapcsolatokat hozott létre a Servier Csoport kutatási egységeivel Franciaországban és Magyarországon, valamint a csoport partnereivel, mint például a Novartis vagy a Vernalis.”

Az elmúlt évtizedben a Servier 4,2 milliárd forintot fordított tudományos eszközbeszerzésre, amely nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is kiemelkedőnek számít. Összességében mintegy 30 milliárd forintot költött az intézet működésére. Amikor a gyógyszeriparban befektetünk, tudjuk, hogy 10 év múlva arathatjuk le a hasznot – fogalmazott az igazgató, aki szerint az elvégzett munka eredményei mára látszódnak. Az itteni kutatás eredményeképp már két gyógyszerjelölt molekula jutott a klinikai tesztelés, egy pedig a preklinikai vizsgálat fázisába, emellett 16 szabadalom és 13 tudományos közlemény is jelzi a munka hatékonyságát. A kutatóintézet tevékenységét több hazai és nemzetközi díjjal is elismerték – tette hozzá.

Középpontban a betegek

A kutatóintézet munkája abban áll, hogy új molekulákat hoz létre, amelyek jobb, hatékonyabb gyógyszereknek bizonyulnak, mint a korábbi készítmények – mondta el az eseményen Jan-Frederic Kesselhut. A Servier Hungária Kft. igazgatója kifejtette: legfőbb célunk, hogy a betegeken segítsünk, hogy eljuttassuk számukra ezeket az új, jobb gyógyszereket. A munka a diabétesz, a depresszió, a szív- és érrendszeri betegségek kezelését szolgáló anyagokra koncentrál, ám egyre inkább kiemelkedik mindezek mellett az onkológia területe. Ezt bizonyítja a közelmúltban lezajlott akvizíció is, a Shire Laboratórium onkológiai üzletágának felvásárlása is, mellyel két új, hazánkban is bejegyzett terápiás termékkel bővült a termékportfolió. Ezzel együtt már négy Servier termék érhető el Magyarországon, amelyek a rák különféle típusai esetében alkalmazhatók.

A betegek iránti elkötelezettséget és a Servier portfóliójának gazdagítását emelte ki beszédében dr. Claude Bertrand is. A Servier cégcsoport kutatás-fejlesztési tudományos igazgatója kiemelte: az innováció egyre komplexebb folyamat, hiszen az alapvető kémia mellett biológiai, technológiai és egyéb területeken dolgozó kutatóknak is együtt kell működniük. „Egyedül nem lehet sikert elérni, a kutatás csapatmunka, amelyet a Servier az egész világon képvisel” - jelentette ki.

A Servier Gyógyszergyár kutatási tevékenységének számottevő része Magyarországra koncentrálódik, melynek valódi tanújele, hogy két molekuláris kutatóközpontja közül az egyik, a Servier Kutatóintézet Budapesten található, amely 60 magasan képzett alkalmazottal, akiknek közel fele doktori végzettséggel rendelkezik, végzi tudományos szakmai munkáját. A kutatóintézet olyan kevéssé kiszolgált gyógyászati igényekre összpontosítja erőforrásait, mint például az onkológia. Az elmúlt 10 évben, különösen az előbb említett területen, a SRIMC által végzett kutatás áttörő felfedezésekhez vezetett.

Az intézet működése mellett fontos szerepet játszik a tudományos innováció előmozdításában is Magyarországon. Egyetemi partnerei révén aktív kapcsolatokat ápol a vezető kutatóközpontokkal és tudósokkal a régióban. A Servier Kutatóintézet részvétele az Eötvös Loránd Tudományegyetem irányításával 2017-ben elnyert Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ biomarker konzorciumában a minőségi, innovatív és interdiszciplináris kutatás iránti elhivatottságát igazolja.

A Servier 25 éve van jelen Magyarországon, és a kezdetektől stratégiai országnak tekintette hazánkat. Több mint 3200 alkalmazottal és 4 vállalati egységgel a Servier a magyar gyógyszeripar egyik legfontosabb szereplője.

 

Emmanuel Canet, a Servier cégcsoport elnökhelyettese (b) és Olivier Laureau, a Servier cégcsoport elnöke beszélget a Servier Hungária Kft. és a Servier Kutatóintézet Zrt. sajtótájékoztatója előtt az intézet székházánál 2018. október 10-én. A francia központú gyógyszergyártó vállalat magyarországi érdekeltsége fennállásának 10 éves jubileumát ünnepli. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Emmanuel Canet, a Servier cégcsoport elnökhelyettese (b) és Olivier Laureau, a Servier cégcsoport elnöke beszélget a Servier Hungária Kft. és a Servier Kutatóintézet Zrt. sajtótájékoztatója előtt az intézet székházánál 2018. október 10-én. A francia központú gyógyszergyártó vállalat magyarországi érdekeltsége fennállásának 10 éves jubileumát ünnepli. MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

(forrás: MTI, BusinessPlus Consulting Kft.)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés