hirdetés
hirdetés

Farmakológusok kongresszusa Debrecenben

A klinikai gyógyszervizsgálatokban részt vevő szakemberek tanácskoznak Debrecenben. A december 9-ig tartó tanácskozáson a klinikai farmakológia legfontosabb eredményeit, illetve a várható változásokat tekintik át, közli az egyetem honlapja.

hirdetés

A klinikai farmakológia összekötő kapocs a klinikai orvostudomány és az elméleti gyógyszerkutatás között. A kutatás során előállított új készítmények embereken (önkénteseken és betegeken) történő vizsgálatát jelenti. A betegek így olyan hatásos gyógyszeres kezelést kaphatnak, ami még csak kísérleti stádiumban van, a készítmény csak évek múlva jelenik meg a patikákban. 

Ez egy szigorú eljárás, célja az, hogy minél veszélytelenebbek legyenek a majdani gyógyszerek, és csak hatásos készítmények kerülhessenek forgalomba. Ezeket a gyógyszervizsgálatokat nagyon szigorú nemzetközi és hazai szabályozás szerint lehet végezni, etikai és hatósági engedélyek szükségesek hozzá – hangsúlyozta Kovács Péter, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A magyar klinikai farmakológia jelentős központja a Debreceni Egyetem, ahol évtizedek óta különböző fázisú gyógyszervizsgálatokat végeznek. 19 éve minden év decemberében Debrecenben tartják a Magyar Klinikai Farmakológusok éves kongresszusát, 400-600 szakember részvételével. A rendezvényen a hatóság, az engedélyező etikai bizottságok, a gyógyszervizsgálatokat szervezők és a klinikusok a klinikai farmakológia legfontosabb hazai eredményeit, illetve a várható magyarországi és nemzetközi változásokat vitatják meg, közli az egyetem.

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés