hirdetés
hirdetés
2022. december. 03., szombat - Ferenc, Olívia.
hirdetés

Ezúttal a majomhimlővírus kecsegtet haszonnal a gyógyszergyártóknak

A majomhimlő elleni védőoltások és gyógyszerek gyártóit már meg is találták a befektetők: hatalmasat emelkedett az árfolyamuk – derül ki a Napi.hu összeállításából.

hirdetés

A majomhimlő ellen kész védőoltások és orvosságok is rendelkezésre állnak. A befektetők azonnal megtalálták az ezeket gyártó cégek részvényeit és masszív áremelkedést generáltak ezek piacán – írja összefoglalójában a Napi.hu.

Majomhimlő ellen is védőoltásokat és gyógyszereket eredetileg a fekete himlő megbetegedést okozó Variola vírus ellen fejlesztették ki. A két vírus relatív közeli rokonságban áll egymással, s az utóbbi ellen kifejlesztett szerek hatásosnak tűnnek az előbbi ellen is.

A szerek kifejlesztését elvileg nem a fekete himlő mint megbetegedés indokolta, mivel az 1980-as évek óta kihaltnak tekinthető. Azonban sok helyen, elsősorban az Egyesült Államokban valósnak vélték annak kockázatát, hogy valahol egyszer majd a himlőt okozó vírust biológiai fegyverként alkalmazzák, s ezért foglalkoztak az ellene való védelemmel is az évek során. A kutatások finanszírozása most úgy tűnik, kifizetődött.

Jelenleg két oltóanyag áll a rendelkezésre. Az egyik az eredetileg az amerikai Emergent Biosolution által kifejlesztett, majd a Sanofi által előállított vakcina, a másik a német Bavarian-Nordic nevű cég által létrehozott termék, amelyet az Egyesült Államokban és Európában is engedélyeztek. Ezek szakértők szerint ha nem is 100 százalékos, de nagyon nagy hatékonysággal védenek a majomhimlő ellen.

Ezen felül létezik egy, az amerikai Siga nevű cég által kifejlesztett antivirális hatóanyag is, ezt Európában a majomhimlő ellen is engedélyezték. De a most folyó állatkísérletek alapján jó esély van arra, hogy a Gilead hatóanyaga, illetve bizonyos immunglobulinok is hatásosak lesznek a betegség kezelésére.

A majomhimlő esetek nagyobb számú megjelenéséből eddig vitathatatlanul a Bavarian Nordic nevű oltóanyag fejlesztő cég profitált. Az elmúlt napokban kapott egy 119 millió dolláros megrendelést az amerikai Egészségügyi Minisztériumhoz tartozó Orvosbiológiai Kutatási és Fejlesztési Hatóságtól, a Barda-tól több millió dózis leszállítására a 2019-ben jóváhagyott oltóanyagból. Ez része annak a 13 millió adag oltóanyagra szóló 300 millió dollár értékű opciónak, amivel az amerikai kormány rendelkezik.

Ráadásul a Bavarian Nordic eközben arról számolt be, hogy himlőoltásra szóló megrendelést kapott egy európai országtól is, ahol több majomhimlős esetet észleltek. A hírekre reagálva a cég részvényeinek árfolyama a május 10-i 118 dán koronás körüli árfolyamról mostanra 224 koronára emelkedett.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés