hirdetés
hirdetés
2020. július. 07., kedd - Appolónia.
hirdetés

Európa túlzottan függ a kínai gyógyszerektől?

Kínában készül számos alapető gyógyszer alapanyaga, melyeket főként európai és amerikai exportra gyártanak, és ha bármi zavar támad a termelésben, azt már Európa is megérzi, írja a Növekedés.hu.

hirdetés

Azé a világ, aki a gyógyszerellátást ellenőrzi – jelentette ki még tavaly, egy kongresszusi bizottsági meghallgatáson Rosemary Gibson, aki társszerzője annak a könyvnek, amely arról szól, mennyire kitettek az amerikaiak a kínai gyógyszergyártásnak. Mint az a Challanges francia gazdasági hetilap felidézi, általában az Egyesült Államok és a világ is figyelmen kívül hagyja az ebből fakadó egészségügyi és nemzetbiztonsági kockázatokat, de ezen a hozzáálláson változtatni kell az új koronavírus feltűnésével. 

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) már kapcsolatba is lépett mintegy 20 fontos termék gyártójával, közös jellemzőjük, hogy a fő hatóanyag Kínában készül. A fő kérdés az, hogy számíthatnak-e hiányra a kínai koronavírus-járvány miatt, hiszen az amerikai piacon forgalomba hozott gyógyszerek “aktív gyógyszeripari alapanyagainak” (rövidítve API) 88 százalékát külföldön állították elő 2018-ban. Kína a világban vezető szerepet játszik a generikus gyógyszerek és az API-k gyártásában is. Ez utóbbi hatóanyagokat megtalálhatjuk a penicillintől kezdve az ibuprofén fájdalomcsillapítón át a cukorbetegek acarbose-tartalmú gyógyszeréig.

Nem tudni pontosan, mennyi API-t állít elő Kína, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 20 százalékos a kínai részesedés, de brit szakértők szerint inkább a duplájáról van szó. Az új koronavírus-járvány kitörésekor Kína karanténnal és más korlátozó intézkedésekkel – így a gyárak leállításával – igyekezett elejét venni a fertőzések továbbterjedésének.

Egy svájci szakmai felmérés szerint a világ gyógyszeripara 85 százalékos esélyt ad annak, hogy az ellátási láncok sérülnek, és több mint a harmaduk szerint a járvány alapvetően érinteni fogja az aktív gyógyszeripari alapanyagok gyártását. Az ellátási zavarok a második negyedévben érzékeltethetik a hatásukat. Ezért szakértők azt javasolják, hogy az egyes országok tegyék stratégiai termékké a fontosabb gyógyszereket és alapanyagaikat. Riasztó jelenségként írják le, hogy például az Egyesült Államokban 2004-ben zárt be az utolsó penicillingyártó üzem. Még a generikus gyógyszerek nagy gyártója, India is nagy mértékben ki van téve a Kínai API-ellátás esetleges zavarainak. 

A francia Nemzeti Gyógyszerészeti Akadémia közölt, már évek óta figyelmeztetett arra, hogy a kínai hatóanyag-import miatt Franciaország elvesztette az ellenőrzést a gyógyszergyártás fölött, és különösen a rákos gyógyszerek valamint az antibiotikumok terén nagy a kínai függőség. A koronavírus-járvány újfent rávilágít arra a problémára, hogy a hatóanyagokat 60–80 százalékban kínai és indiai beszállítók állítják elő.

A teljes cikk

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés