hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 10., szerda - Lörinc.
hirdetés

Erősíti autoimmun terápiás fejlesztési irányát a Sanofi

Kutatási célú együttműködési megállapodást írt alá a Sanofi a holland Lead Pharmával. A közös fejlesztések fókusza az autoimmun terápia.

hirdetés

Kutatási célú együttműködési megállapodást és licenszszerződést írt alá a Sanofi egy holland biotechnológiai céggel, a Lead Pharmával. A közös fejlesztések fókusza az autoimmun terápia, amit a sejtmagbeli ROR-gamma-t receptorcsalád célzott befolyásolására alkalmas kis molekulájú gyógyszervegyületek kutatásával kívánnak megvalósítani. AROR-gamma-t hormonreceptorok kulcsszerepet játszanak egy fontos gyulladáskeltő szignálfehérje, az interleukin-17 termelődésében. A gyógyszerkutatók meglátása szerint a receptorcsaládot gátló kezelési módok áttörést hozhatnak az autoimmun kórképek terápiájában, a rheumatoid arthritistől a psoriasison, a szisztémás lupus erythematosus, az asztmán és az atopiás dermatitisen át a gyulladásos bélbetegségekig.

Christian Antoni, a Sanofi immunológiai kutatás-fejlesztési részlegének alelnöke szerint az együttműködés egyedülálló lehetőséget kínál a multidiszciplináris gyógyszerkutatásra, amelyben jól kiaknázhatók a Lead Pharma innovatív adottságai és produktivitása. A kutatási együttműködés célja olyan gyógyszerjelölteket találni, amelyek humán vizsgálatai akár már 3–4 éven belül megkezdődhetnek.

 

Amit tudni lehet

A szerződés értelmében a Sanofi meghatározott összeget fizet a Lead Pharmának az együttműködés kezdetén. Adott mérföldkövek teljesülése esetén a holland biotechnológiai partner a közös kutatásra épülő gyógyszerfejlesztés, -engedélyezés és termékforgalmazás után további kifizetésekre jogosult. A gyógyszerjelöltek klinikai fejlesztéséért a Sanofi felel, ahogy a közös kutatásból kinövő termékek globális marketingjéhez és forgalmazásához kapcsolódó jogok is francia gyógyszeróriást illetik. A potenciális jövőbeli termékek világpiaci forgalomba után a Lead Pharma további jogdíjra is jogosult.

 

Ami motivál

A Lead Pharmával kötött megállapodás lehetőséget ad a Sanofinak arra, hogy szélesítse az autoimmun és a gyulladásgátló terápiás vonal kutatás-fejlesztési portfolióját. E területen a gyógyszeróriás jelenleg két gyógyszerjelöltet vizsgál III. fázisú klinikai szakaszban: a sarilumabot a rheumatoid arthritis és a dupilumabot az atopiás dermatitis kezelésére, míg további két új hatóanyaga a II. fázisú vizsgálati szakaszban tart (a vatelizumab a sclerosis multiplex, a SAR156597 vegyület az idiopathiás tüdőfibrózis kezelésének lehetséges szereként).

A tirozinkináz-aktivitású ROR-gamma-t (retinoic acid receptor-related orphan receptor gamma) receptorcsalád az IL-17 termelődésének kulcsfontosságú szabályozó transzkripciós faktora. A keletkező IL-17 hatására a T-sejtek proinflammatorikus T-helper sejtekké (Th17) differenciálódnak. Ily módon a ROR-gamma-t fontos irányítója bizonyos gyulladáskeltő citokinek (pl. IL-17A, IL-17F) termelődésének, és az IL-23 receptora is egyben. Egyre több klinikai vizsgálat igazolja, hogy az IL-17 közvetítette szignálfolyamatok döntő szerepet játszanak az autoimmun eredetű krónikus gyulladásos betegségek létrejöttében. Az újabb kutatások azt is megerősítik, hogy a ROR-gamma-t biológiai aktivitása kis molekulájú vegyületekkel befolyásolható, ami komoly lendületet adott az ilyen gyógyszerjelöltek kutatásának.

Az interleukin-17 (IL-17) gyógyszeres befolyásolása nagy reményekkel kecsegtető terület az autoimmun és a gyulladásos eredetű betegségek befolyásolásában, amibe az új kutatási fókusszal most a Sanofi is bekapcsolódik. Számos gyógyszergyár verseng azért, hogy az IL-17 gátlására képes antitestekkel mielőbb piacra lépjen – köztük a Novartis, amelynek az IL-17A elleni antitestjét, a secukinumabot (Cosentyx injekció) az Egyesült Államok gyógyszerhatósága (FDA) idén januárban engedélyezett a psoriasis terápiájára. Az Amgen és az AstraZeneca által közösen fejlesztett brodalumab  és az Eli Lilly fejlesztette ixekizumab, amelyek célmolekulája ugyancsak az IL-17, a remények szerint az arthritis psoriatica, a spondylitis ankylopoetica (Bechterew-kór) és a rheumatoid arthritis terápiájában fognak új alternatívákat kínálni a nem túl távoli jövőben.

Noha a Sanofi és a Lead Pharma még messze áll attól, hogy az IL-17 célzott gátlására képes gyógyszerjelöltekkel bekapcsolódhasson a fejlesztési versenybe, ha sikerül hatásos perorális molekulákat találniuk az IL-17 célzott befolyásolására, komoly vetélytársai lehetnek a már célvonalközeli fejlesztőknek egy olyan piaci szegmensben, amelynek várható pénzforgalmát több milliárd dollárra becsülik.

(Forrás: Fierce Biotech, Sanofi)

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés