hirdetés
hirdetés
2021. április. 13., kedd - Ida.
hirdetés

Engedélyezték a 60 évnél idősebbek oltását az EpiVacCoronával

A Vektor központot üzemeltető orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) pénteken engedélyezte a 60 évnél idősebb korcsoportok beoltását az EpiVacCoronával, miután a vakcina sikeresen vizsgázott a klinikai tesztelés harmadik és negyedik szakaszában.

hirdetés

Őszre lényegében be kell fejeződnie az orosz lakosság Covid-19 elleni tömeges oltásának, jelentette ki Mihail Misusztyin miniszterelnök, amikor pénteken Novoszibirszkben felkereste a második orosz vakcinát, az EpiVacCoronát kidolgozó Vektor virológiai és biotechnológiai tudományos központot. A kormányfő kifejezte reményét, hogy az EpiVacCorona ipari kibocsátása mielőbb "komoly mennyiséget ér el" annak érdekében, hogy a járvány következő hullámáig be lehessen fejezni a lakosság átoltását, "bármikor is legyen az". Rinat Makszjutov, a központ igazgatója azt mondta, hogy a járvány alatt szerzett tapasztalat alapján felül kell vizsgálni a Vektor fejlesztési startégiáját. A Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva Makszjutov azt ígérte, hogy az immunrendszert kevésbé megterhelő, csak a kulcsfontosságú antitestek kialakulását eredményező vakcinából március második felétől nagyobb mennyiség áll majd rendelkezésre.

A Vektor-BiAlgam gyáregységben pénteken a miniszterelnök jelenlétében indították el azt a gyártósort, amely fecskendőadagokba szereli ki a vakcinát. Az EpiVacCoronát az év eleje óta ampullákba töltötték szét. A kétfajta kiszerelésben a Vektor a központ tájékoztatása szerint havi mintegy ötmillió adag vakcinát tud kibocsátani az oltóanyagból. A tervek szerint idén augusztusban egy újabb, univerzális gyártósort fognak beindítani, amely hasonló kapacitású lehet.

A Vektor központot üzemeltető orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) pénteken engedélyezte a 60 évnél idősebb korcsoportok beoltását az EpiVacCoronával, miután a vakcina sikeresen vizsgázott a klinikai tesztelés harmadik és negyedik szakaszában. Mihail Murasko egészségügy miniszter közölte, hogy lezárult a Szputnyik egykomponensű, "light" változata klinikai tesztelésének második szakasza.

Oroszországban a lakosság január 18-án megkezdett tömeges oltása jelenleg alapvetően a Gamaleja Intézet által kifejlesztett Szputnyik V vektorvakcinával és kisebb mennyiségben az EpiVacCorona peptid antigén alapú oltóanyaggal zajlik. Február végén megkapta a belföldi bejegyzést a Csumakov Központ által kifejlesztett CoviVac elnevezésű, inaktivált egész vírust tartalmazó vakcina is.

Az orosz Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség (FMBA) csütörtökön közölte, hogy befejezte a koronavírus elleni vakcinája preklinikai szűrővizsgálatainak első szakaszát. Az oltóanyag SARS-CoV-2 S fehérjéjére és más fehérjekomponenseire hat, és nem az antitestek aktiválása révén, hanem sejtszinten fejleszt ki immunitást. A sejtimmunitás az FMBA vezetője, Veronyika Szkvorcova szerint akár 13-17 évig is eltarthat. A vakcina klinikai tesztelésének összevont első és második szakasza a tervek szerint júliusban kezdődik.

A Gamaleja Intézet pénteki Twitter-bejegyzése szerint egyébként a Szputnyik V a jóváhagyások száma tekintetében az AstraZeneca után a második helyre lépett előre a világon, megelőzve a Pfizer oltóanyagát. A közlés szerint az AstraZeneca készítményének alkalmazását 49, a Szputnyik V-ét 45, a Pfizerét pedig 43 országban hagyták jóvá. Őket a Moderna (19 jóváhagyás), három kínai vakcina, a Sinopharm (18), a Sinovac (16) és a CanSino (4) gyártmánya követi, utóbbi a Johnson&Johnson (4) oltóanyagával holtversenyben.

Az FMBA-t irányító Szkvorcova egyébként egy e heti tévéinterjújában úgy vélekedett, hogy az orosz lakosság 30 százalékát kell májusig átoltani a járvány harmadik hullámának elkerülése érdekében. Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes pénteken azt mondta, hogy a koronavírus elleni vakcina első komponensét eddig ötmillió, mindkettőt pedig mintegy 2,5 millió ember kapta meg.

Az orosz gyógyszeripar eddig 13,9 millió készlet oltóanyagot bocsátott ki. Ebből 7,9 milliót már felhasználtak vagy oltásra kiszállítottak. A legyártott és a beoltott mennyiség közötti különbséget a minőségellenőrzési előírásokkal indokolta.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés