hirdetés
hirdetés
2022. október. 01., szombat - Malvin.
hirdetés

Dollármilliók körül forognak a viták a vakcinapiacon

Az egészség- és gyógyszeripar adja Magyarországon a szabadalmak harmadát – közölte a VG-vel Pomázi Gyula Zoltán, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.

hirdetés

Gyors kitekintő a nemzetközi piacra: szakmai szemmel mi a helyzet a már forgalmazott vakcinák világában?

Teljes a káosz, már ami a szellemi tulajdon védelmének kérdéseit illeti. Az alapvető probléma az, hogy ma nem magától értetődő, mi az elsődleges érték: a szabadalmas érdekei vagy a közegészségügyi szempontok kezelése. Vannak olyan vakcinagyártók, amelyek azt mondták, hogy miután az államtól kapott közpénzt használták a fejlesztésre, közjóvá teszik az eredményt. Másoknak viszont nem a társadalmi hasznosság a legfontosabb, hanem a gazdasági haszon. Komoly érdekharcokról, dollármilliókról szóló viták zajlanak.

Kik a hivatal leggyakoribb vendégei?

Az egészség- és gyógyszeripar adja a szabadalmak harmadát. Mögöttük a vegyipar és az elektronika áll, de erős az anyagtechnológia is. Aztán ott az élelmiszeripar, ahol a védjegyoltalom a meghatározó, ma 11 ezer ilyen hazai oltalom létezik, Ausztriában 33 ezer, ami jól mutatja, hogy lehet még bőven javítani a márkaépítésen. Vagy a napokban hallottam például, hogy 576 hidat újítanak fel vagy építenek ma Magyarországon. Egy híd terve építészeti, tervezői mű, amely szerzői jogi oltalommal védett. Egyébként a szerzői joggal érintett iparágakban – ebben benne van többek között a szoftverfejlesztés és az alkotói művekkel kapcsolatos jogoltalmazás – Magyarország a GDP-termelő képessége és a foglalkoztatotti aránya alapján az első tízben van az egész világon.

Gyakori, hogy valaki feltalálja a spanyolviaszt?

Igen, nagyon gyakori. Előfordulhat, hogy van egy nyilvánosságra hozott találmány valamelyik távoli ország hivatalában, ám a feltaláló nem hasznosította, nincs belőle egy darab sem, más mégsem kapja meg az oltalmat ugyanarra, hiszen az már ismert, nem új. De ha valaki komolyan gondolja az oltalomszerzést, először célszerű az SZTNH valamelyik előzetes újdonságkutatási szolgáltatását igénybe vennie, megelőzendő egy kudarcra ítélt szabadalmi bejelentés miatti felesleges pénzkiadást.

Az oltalmak másolója többnyire lebukik?

Nagyon komoly az ellenőrzés, elsősorban a tudatos jogtulajdonosok részéről. A jogokat tulajdonolni egy dolog, de az érvényesítésükkel, a védelmükkel is foglalkozni kell. Az egyik nagy építőkocka-gyártó cégnek komplett csapata van arra, hogy a hetente megjelenő négy-öt hamisítvány ügyében azonnal megtámadja a gyártót. Mi abban tudunk segíteni, hogy alap-, közép- és felsőfokon képzünk. Az általunk is felkészített szakemberek alkalmasak arra, hogy segítsék a hazai kis- és középvállalkozásokat, egyetemeket, magánszemélyeket a jogérvényesítés során.

A teljes interjút a VG közli.

(forrás: vg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés