hirdetés
hirdetés
2020. április. 07., kedd - Herman.
hirdetés

Dobozazonosító: felmérést készít az OGYÉI

A törzskönyvezett, de nem forgalmazott, illetve a kis forgalmú készítmények forgalomba hozatali engedélyének tervezett törléséről érdeklődik a gyógyszerhatóság, a kérdőív itt is elérhető.

hirdetés

Az egyedi dobozazonosító rendszer a gyógyszerbiztonságot igyekszik garantálni, ugyanakkor hatalmas működési költsége van, amelyet a gyártók és a forgalmazók viselnek, ennek következtében – gazdasági szempontok miattgyógyszerek tűnhetnek el a piacról. Ez elsősorban a generikumokat veszélyezteti, azok közül is a kisforgalmú készítményeket, amelyek esetenként nem, vagy csak nehezen pótolhatóak másik gyógyszerrel. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szeretne még idejében mindennek elébe menni és feltérképezni, melyek azok a készítmények, amelyeknél felmerül a törlésmondta Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója a Magyar Kórházszövetség XXX. Kongresszusán.

A hatóság Gyógyszer-engedélyezési és Módszertani Főigazgatósága mostani felhívásában azt írja, hogy a 2019 elején bevezetésre kerülő egyedi azonosítók rendszere jelentős kiadásnövekedést okoz az iparágnak. A költségek racionalizálásának egyik eleme lehet a törzskönyvezett, de nem forgalmazott, illetve a kis forgalmú készítmények forgalomba hozatali engedélyének törlése. Ezek a folyamatok jelentős mértékben érinthetik a hazai gyógyszerkincset és a gyógyszerellátás egészét, ezért szeretnék a lehető legalaposabban felkészülni a várható változásokra. 

Kérik, hogy az ITT ELÉRHETŐ kérdőív kitöltésével segítsenek abban, hogy első lépésben a változás mértékét fel tudják becsülni.  A kérdőív kitöltésére 2018. június 15-ig van lehetőség. A kérdőív kitöltése nem minősül nyilatkozatnak, az ott közölt adatokat csupán tájékoztató jelleggel kérik.

Következő feladatként a változás minőségének és hatásának felmérését jelöli meg a felhívásban a főigazgatóság.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés