hirdetés
hirdetés

Budapesten a világ gyógyszergyártói

Budapesten tanácskoznak a világ legnagyobb generikus és bioszimiláris gyógyszergyártói. A rendezvényen az érintett gyártók aktuális helyzetét, feladatait vitatják meg, írja a WebOrvos.

hirdetés

A két nagy nemzetközi szervezet a Medicines for Europe és az IGBA (International Generic and Biosimilar Medicines Association) évente szervezi meg a rendezvényt, amely péntekig tart Budapeten, és fő házigazdája a Richter Gedeon Gyógyszergyár, amelynek vezérigazgatója, Orbán Gábor a nemzetközi szervezetek vezetőivel közösen csütörtökön tájékoztatót tartott a konferenciáról.

A tájékoztatón a WebOrvos szerint kiderült, a generikus gyógyszerek aránya mind Európában mind a tengerentúlon egyre nagyobb, Magyarországon is már az egész piac egyharmadát képviselik. Több nemzetközi és tagállami szabályozás azonban olykor ellene hat a fejlődésnek, sőt gyakran gyógyszerhiányt is okoz.

Az egész európai generikus gyógyszerpiacot érinti az az uniós szabálymódosítás, amelynek tervezetét most ismerték meg a gyártók. Ez a javaslat az úgynevezett kiegészítő oltalmi tanúsítványokat (SPC), tehát a szabadalom utáni hosszabbítást érinti. A konferencián résztvevő generikus gyártók képviselői szerint fontos lenne pontosítani a javaslatot, mert a jelenlegi formájában csak azoknak például kínai gyártóknak kedvez, akiknek nem kell betartania az európai szabályokat, tehát akár egy nappal a szabadalom lejárta után piacra léphetnek.

A magyar gyógyszerpiac számára is van egy tehertétel, ez pedig a jövő évig kötelezően előírt egyedi azonosító bevezetése, amely minden dobozra fel kell, hogy kerüljön. Az egyedi azonosítók bevezetése 20 milliárd forintba kerül, ráadásul a gyártósorok átállítása lelassítja a termelést és végső soron a hatékonyságra is kihathat.

A főleg onkológiai, immunológiai és ritka betegségek terápiájára alkalmazott bioszimilárisok forgalma a generikus készítményekkel ellentétben egyelőre "gyerekcipőben jár".

(forrás: WebOrvos)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés