hirdetés
hirdetés
2022. november. 28., hétfő - Stefánia.
hirdetés

Bővíti immunonkológiai portfolióját a Boehringer Ingelheim

A Boehringer Ingelheim bejelentette, hogy megvásárolja az AMAL Therapeutics SA, egy magántulajdonú svájci biotechnológiai vállalat 100%-os üzletrészét, ami az Amal immunonkológiai kutatásokkal és a KISIMA technológián alapuló, kategóriájukban az első terápiás rákvakcinák fejlesztésével foglalkozik.

hirdetés

Az AMAL első számú, ATP128 kódnevű oltóanyagát a IV. stádiumú kolorektális rák kezelésére fejlesztették ki. Az embereken végzett első vizsgálatok ebben a hónapban kezdődnek. A Boehringer Ingelheim új kezelések kifejlesztését tervezi saját immunonkológiai portfoliója elemeinek és az AMAL szabadalommal védett KISIMA immunizációs platformjának ötvözésével.

„Az AMAL felvásárlása a Boehringer Ingelheim hosszú távú stratégiájának része, amely arra irányul, hogy megerősítsük a legújabb tudományos eredményeken alapuló, azokat felhasználó, újszerű rákellenes terápiák, köztük az immunonkológiai terápiák innovatív fejlesztőjeként elfoglalt pozíciónkat – mondta Michel Pairet, a Boehringer Ingelheim igazgatótanácsának az Innovációs Részlegért felelős tagja. Célunk, hogy új megközelítéseket találjunk és vizsgáljunk meg a biológiai rákterápiák terén. Ebben kulcsszerepet játszik az Amal technológiája és szakértelme.”

A tranzakció teljes összege elérheti a 325 millió eurót. A tranzakció a kezdeti összegen túl feltételes klinikai, fejlesztési és hatósági mérföldkövekből áll, és bizonyos kereskedelmi mérföldkövek elérésekor akár 100 millió euróval is kiegészülhet.

„Rendkívül büszke vagyok az AMAL munkatársainak kemény munkájára, amely ezzel az akvizícióval is elismerést nyer. Nagy örömmel várom a KISIMA technológiai platform további fejlesztését a Boehringer Ingelheim keretein belül – mondta Madiha Derouazi Ph.D., az AMAL Therapeutics alapító-vezérigazgatója. A Boehringer Ingelheim és a vállalatunk között létrejövő új kapcsolat lehetővé teszi számunkra, hogy teljes mértékben kiaknázzuk a KISIMA platform lehetőségeit a szilárd tumorok elleni küzdelemben, miközben megőrizzük az AMAL biotechnológiai kutatásokra vonatkozó szemléletét és fenntartjuk tudományos és felsőoktatási hálózatainkat. Emellett a klinikai fejlesztéshez szükséges erőforrások és kapacitások megosztása nagyban elősegíti az ATP128 és más fejlesztéseink sikerét.”

A Boehringer Ingelheim immunonkológiai részlegének célja olyan terápiák kidolgozása, amelyek immunválaszt váltanak ki a szervezetben a nem gyulladt, „hideg” tumorokkal szemben. Ez utóbbiak teszik ki a kezelésekre, például az immunrendszer gátlópontjait blokkoló (checkpoint inhibitor) gyógyszerekre nem reagáló rákfajták jelentős hányadát.  A hideg tumoroknak az immunrendszer támadására érzékeny tumorokká alakítása különösen nagy kihívás. Az AMAL erős immunválasz kiváltására tervezett KISIMA oltóanyag-technológiája ígéretes lehetőség az ilyen típusú rákbetegek kezelése terén.

A Vira Therapeutics (Vira-T) 2018-as felvásárlásával és az OSE Immunotherapeutics SIRP-alpha célzó antitestre vonatkozó licencének megszerzésével együtt az AMAL felvásárlása jelentősen megerősíti a Boehringer Ingelheim immunsejt-alapú terápiákra összpontosító stratégiáját. A Boehringer Ingelheim a saját, házon belüli, valamint a kiemelten innovatív biotechnológiai vállalatok által folytatott, világszínvonalú kutatási és fejlesztési tevékenységek ötvözésével innovatív immunonkológiai terápiákat fejleszt, közelebb hozva a rákterápiák következő generációjának alkalmazását.

Az AMAL központja a Genfi Egyetem orvosi épületkomplexumában található. A vállalat 2012-ben vált ki az egyetemből egy vállalati és intézményi befektetőket, köztük a Boehringer Ingelheim kockázatitőke-alapot és a High-Tech Gründerfondst tartalmazó csoport indulótőkét biztosító anyagi támogatásával. Ezt követően a VI Partners, a Helsinn Investment Fund, a BioMed Partners és a Schroder Adveq is befektetett a vállalkozásba. Az AMAL technológiai platformját és az azon alapuló termékeket számos szabadalom és licenc védi.

(forrás: Action Heller Consulting)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés