hirdetés
hirdetés

Bevált a generikus-lobbi

Még ebben az uniós parlamenti ciklusban megszülethet a régóta várt módosítás a generikusgyógyszer-gyártókat hendikepbe hozó szabályozás ügyében, írja a Világgazdaság.

hirdetés

Az egész európai gyógyszergyártást érintő kérdésben határozott múlt héten az Európai Tanács, így lehetővé vált, hogy még a jelenlegi uniós parlamenti ciklusban felszámoljanak egy olyan piactorzító körülményt, amely a kontinens számos gyógyszergyártójának okoz versenyhátrányt, számol be a Világgazdaság. A generikus és bioszimiláris gyógyszereket gyártókat – köztük a Richter, Egis, Krka, Teva cégeket – képviselő Medicines for Europe szervezet örömmel nyugtázta a számukra kedvezően alakuló fejleményeket.

Az EU-s generikus gyártók régóta szenvedtek az úgynevezett kiegészítő oltalmi tanúsítvány (SPC) jogintézménye és annak korlátozást jelentő részei miatt.

Az 1992-től hatályos SPC öt év extra oltalmat biztosít a gyógyszerszabadalmak tulajdonosainak. Az európai térség gyógyszercégei azonban az SPC-védett készítményeket ezalatt az extra öt év alatt semmilyen – még szabadalommal nem védett – piacra sem gyárthatják, míg például az orosz, indiai, kínai riválisok már ekkor elkezdhetik a termelést és a készletek felhalmozását. Mivel az EU-n kívüli gyártók nem szembesülnek korlátozással, generikus szereikkel az SPC-védettség lejártának másnapján megjelenhetnek az Európai Unió patikáiban.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés