hirdetés
hirdetés
2021. október. 26., kedd - Dömötör.
hirdetés

Az EU újabb oltóanyagot biztosító megállapodást hagyott jóvá

Az Európai Bizottság egy újabb, potenciálisan hatékony oltóanyaghoz való hozzáférhetőséget biztosító szerződést hagyott jóvá az amerikai Johnson & Johnson csoporthoz tartozó Janssen Pharmaceutical Companies egyik vállalatával, a Janssen Pharmaceutica nevű céggel, közölte az uniós bizottság csütörtökön.

Az Európai Bizottság korábban már szerződést kötött az AstraZeneca és a Sanofi-GSK vállalatokkal, és előremutató tájékozódó megbeszéléseket tartott a CureVac, a BioNTech-Pfizer és a Moderna gyógyszergyártó cégekkel.

A bizottsági tájékoztató szerint mihelyst bebizonyosodik, hogy a Janssen Pharmaceutica által gyártott oltóanyag biztonságos és hatékony a koronavírussal szemben, a szerződésnek köszönhetően a tagállamok 200 millió adag vakcinát vásárolhatnak meg, és később további 200 millió adag oltóanyag beszerzésére is lehetőségük nyílik. A tagállamok dönthetnek úgy is, hogy az oltóanyagot adományként felajánlják alacsonyabb és közepes jövedelmű országok számára vagy átirányíthatják más európai országokba.

A Janssen által fejlesztett, koronavírus elleni potenciális oltóanyag olyan technológiára támaszkodik, amelyet már használtak a cég nemrégiben jóváhagyott, ebola elleni oltóanyagának, valamint a Zika-, az RSV- és a HIV-vakcinajelöltek kifejlesztéséhez és gyártásához.

A vakcinajelölt kifejlesztése már a klinikai vizsgálatok III. fázisában tart. Az Európai Bizottságnak a szóban forgó oltóanyag támogatására irányuló döntését az oltóanyag tudományos értékelése, az alkalmazott technológia, a vállalat oltóanyagfejlesztéssel összefüggő tapasztalata, valamint az Európai Unió egészének ellátását lehetővé tévő gyártókapacitás indokolta, közölték.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés