hirdetés
hirdetés

Több mint 1 milliárd forintos K+F+I beruházás a 77 Elektronika Kft.-nél

Az egészségipar erősödése hatással lesz az egészségügy egészére

Az exportban már bizonyított egészségipari cégeket a gazdasági diplomácia eszközeivel is segíti a kormány – mondta Varga Mihály.

hirdetés

A kormány iparosítási programja az innováció és az ipari termelés erősítése mellett támogatja azokat az exportban már bizonyított hazai cégeket, amelyek egy meglehetősen nehéz terepen, az 5,5 milliárd dollárosra becsült egészségipari piacon igyekeznek minél jobb teljesítményt nyújtani. Erről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszélt a 77 Elektronika Kft. több mint egymilliárd forintból megvalósuló Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Központjának átadásán. 

A száz százalékban hazai tulajdonban lévő, családi vezetésű orvosdiagnosztikai eszközöket gyártó- és forgalmazó cég saját fejlesztésű készülékeit 92 országba – Nyugat-Európa és az Egyesült Államok mellett távol-keleti és arab piacokat is megcélozva – exportálja. Árbevételeinek 80 százalékát külföldről, húsz százalékát pedig itthonról könyvelheti el – mondta az átadón Zettwitz Sándor ügyvezető-tulajdonos. Az 1986-ban, két fővel alapított cég mindig is az innovációra koncentrált, ezt mutatja az is, hogy a ma már 630 embert foglalkoztató vállalkozás 90, kizárólag a fejlesztéssel foglalkozó, felsőfokú képesítésű kollégának ad munkát. A fiatal szakemberek legtöbbje „saját nevelés”, akikkel – a hazai felsőoktatási intézményekkel való szoros együttműködésnek köszönhetően – már tanulóéveik alatt kapcsolatba lépnek, mint az ügyvezető fogalmazott: a hazai egyetemek óriási szürkeállomány-bázisára támaszkodva. Míg az elmúlt harminc év alatt a vércukor- és vizeletmérők több generációját újították meg és fejlesztették, újabb kihívásként jelentkezett a „laborchip” technológia, amely Zettwitz Sándor szerint a betegágy melletti gondozás egyik fő eszköze lesz a jövőben. A vállalkozás egyébként két termékével is elnyerte az Innovációs Nagydíjat, 2000-ben a Dcont Personal vércukormérőt, míg 2016-ben az Unised üledékvizsgáló rendszert ismerte el a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Egy ember maga jut a csúcsra, de oda az ország zászlaját tűzi ki – mondta Varga Mihály arra utalva, hogy a hazai családi vállalkozás sikertörténete összekapcsolódik a nemzetgazdasági teljesítménnyel is. A teljesítmény eredményeként a cég képes volt megkapaszkodni az orvosi berendezések és eszközök piacán, ahol pedig világszinten is nagyon erős verseny van. Miközben a kormány gazdaságpolitikájának eredményeként sikerült növelni a foglalkoztatást, és bár még nem érjük el az EU-s értékeket, de a fizetések is gyarapodtak. Ugyanakkor egy sikeres magyar cég is képes a munkavállalói számára olyan vonzó, szakmailag kielégítő körülményeket biztosítani, amivel alacsonyabb bérek mellett is képes itthon tartani a szakembereket.

A kormány iparosítási programjában a kiemelten támogatják az innovatív, exportképes hazai vállalkozásokat, a gazdasági diplomácia eszközeivel segítve őket a piacteremtésben – emelte ki a miniszter, hozzátéve, hogy a tervek szerint a hazai egészségipart is szeretnék felzárkóztatni a nemzetgazdaságilag legjelentősebb iparágak mellé.

Az egészségipar erősödése hatással lesz az egészségügy egészére – vélekedett lapunk kérdésére válaszolva Zettwitz Sándor. – Magyarországon 6-8 olyan vállalat van, amely ezen a területen tevékenykedik, mindegyik zömmel exportból él. Ha ezeket a cégeket itthon, a törvény biztosította keretek között támogatják, az a hazai egészségügyi ellátásra is nagyon komoly hatással lehet, hiszen például a mi áraink még mindig jóval megfizethetőbbek, mint a külföldi vállalatok által kínált termékeké.

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés