hirdetés
hirdetés
2023. február. 03., péntek - Balázs.
hirdetés

Amerika fokozza a gyógyszerellátási lánc biztonságosságát

Az Egyesült Államok képviselőháza elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely nyomon követhetőségi rendszer használatának bevezetésével fokozná a gyógyszerellátási lánc biztonságosságát. A rendelkezés a hamis és illegális készítmények kiszűrését célozza. 

hirdetés

A republikánus Bob Latta képviselő terjesztette elő a „Safeguarding America’s Pharmaceuticals Act of 2013" címet viselő törvényjavaslatot, amelynek intézkedései között szerepel egy olyan nyomon követhetőségi rendszer bevezetése, amely a gyógyszerellátási lánc minden eleme tekintetében ellenőrizhetővé tenné a gyógyszereket. A rendszer segítségével ugyanis a gyártótól a nagykereskedőn át a gyógyszertárakig a forgalmazás minden érintettje lekérdezhetné a készítmény eredetiségét, gyártási helyét és egyéb releváns adatait.

A tervezet szerint emellett elvárható lesz a forgalmazásban részt vevő harmadik felektől, így a logisztikai rendszer képviselőitől is, hogy a készítmények ellenőrzésében maguk is vegyenek részt, és illegális készítmények felbukkanásának gyanúja esetén tegyenek bejelentést az illetékesek felé. A tervezet által bevezetni kívánt további fontos előírás lenne az is, hogy a törvény hatálybalépése esetén az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) kétévente köteles lesz a gyógyszeripari képviseletekkel további egyeztetéseket folytatni a nyomon követhetőségi rendszer működéséről, illetőleg annak esetleges egységcsomagolásokra történő kiterjesztéséről.

A törvényjavaslat fontos előrelépést jelent abból a szempontból, hogy egységes szabályozást vezet be az Egyesült Államok egészére kiterjedően, illetve hogy az ellátási lánc képviselői számára áttekinthető rendszert teremt, amellyel így nő az ellátás biztonsága is. Latta képviselő reméli, hogy a törvény végleges szövege már akár augusztus folyamán Barack Obama elnök asztalára kerülhet jóváhagyásra.

(forrás: HENT)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés