hirdetés
hirdetés

A Phoenix nyerte a HPV-tendert

A Phoenix Pharma Zrt. nyerte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által meghirdetett humán papillomavírus (HPV) oltóanyag-tendert. A Világgazdaság úgy tudja, 2018 szeptemberétől változás lesz: már a kilenckomponensű hatóanyaggal oltják a HPV-fertőzés elleni iskolai oltási programban a 12 éves hetedikes lányokat.

hirdetés

A Közbeszerzési Hatóság honlapján elérhető adásvételi szerződés szerint a Phoenix Pharma Zrt. 3,4 milliárd forint értékben 120 ezer vakcinát biztosít, valamint opcionálisan további 160 ezer oltóanyagot 2020 márciusáig a 12 évesek humán papillomavírus elleni védőoltásához.

Azt, hogy melyik gyógyszergyártó cég oltóanyagával oltják a következő három évben a diákokat, a lap kérdésére sem a Phoenix Pharma Zrt., sem az Emmi nem közölte. A HPV-oltóanyag közbeszerzési eljárásában azonban az MSD Pharma Hungary Kft. és a GlaxoSmithKline (GSK) is indult. Korábban az MSD Pharmától azt a választ kaptuk, hogy a kilenckomponensű hatóanyagukkal indultak a tenderen.

Az előző közbeszerzési eljárást, amelyen a 2014–2017 közötti időszakra szerezték be a serdülők HPV elleni oltását, a GSK nyerte el 1,6 milliárd forintért. A vállalat nyolcvanezer tini kétszeri oltásához szükséges 160 ezer oltóanyag beszerzését vállalta.
Magyarországon 2014 óta van szervezett program a hetedik osztályos lányok HPV elleni oltására. 2014 és 2018 tavasza között kétféle típusú vakcinával oltják a tiniket, egy kétkomponensűvel és egy négykomponensűvel. A HPV-fertőzés elleni iskolai program első oltását mindig ősszel kapják a lányok, a másodikat hat hónappal később. A 2018 szeptemberétől használandó kilenckomponensű vakcina 2016 óta van hazai forgalomban. E termék lényegesen hatásosabb a négy- és a kétkomponensűnél. A teljes lakosság HPV elleni átoltottsága a patikai forgalmi adatok szerint 5 százalék körüli.

(forrás: vg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés