hirdetés
hirdetés
2021. október. 17., vasárnap - Hedvig.
hirdetés

A Pfizer és a Merck együtt a daganatok ellen

A Pfizer és a Merck (MSD) megállapodása értelmében közös klinikai vizsgálatban fogják tesztelni a Merck kísérletes anti-PD-1 terápiáját, az MK-3475-öt és a Pfizer két onkológiai fejlesztését. Amennyiben a vizsgálatok eredményesek lesznek, ez újabb előrelépést hozhat a rákbetegség immunterápiájában.

A fázis I/II vizsgálatban az MK-3475 biztonságosságát és daganatellenes hatékonyságát elemzik a Pfizer axitinibjével együtt adva vesesejtes karcinómában (RCC, renal cell carcinoma). Egy különálló fázis I vizsgálatban értékelik majd az MK-3475 és a PF-05082566 (PF-2566) kombinációjának biztonságosságát és tolerálhatóságát. Az utóbbi szer a Pfizer kísérletes, teljesen humanizált monoklonális antitestje (mAb), mely az immunsejtek proliferáciájának és túlélésének szabályozásában szerepet játszó protein, a 4-1BB (CD-137) szignálfolyamatainak serkentésén keresztül fejti ki a hatását.

„Az elmúlt évben jelentős előrelépést tettünk a rosszindulatú daganatok immunterápiája terén, és ígéretes új klinikai adatokkal rendelkezünk a fejlesztés alatt álló kezelési módszerek hatásosságával és tolerálhatóságával kapcsolatban” – mondja dr. Mace Rothenberg, a Pfizer onkológiai részlegének klinikai fejlesztési elnökhelyettese. – A jelenleg még kísérleti fázisban lévő terápiák − melyek a szervezet immunrendszerének mozgósításával veszik fel a harcot a rákbetegséggel − jelenthetik a legnagyobb lehetőséget a rákbetegek számára, ha ezeket más immuno-onkológiai szerekkel kombinációban alkalmazzuk, mint amilyen például a PF-2566 is. Ennek révén megsokszorozható a tumorellenes immunválasz, vagy célzott szerek (például axitinib) adásával optimalizálható a terápiás hatékonyság. Nagy örömünkre szolgál a Merck céggel való együttműködés, melynek során igen különböző tumorellenes szereket próbálunk ki az MK-3475-tel kombinációban annak érdekében, hogy a mostaniaknál hatásosabb kezelési módokat találjunk a betegek számára.”

Nem kevésbé lelkes a Merck képviseletében dr. Eric Rubin, a klinikai onkológiai fejlesztésekért felelős elnökhelyettes is: „Örülünk annak, hogy a Pfizerrel együttműködve újfajta kombinációs sémák részeként próbálhatjuk ki az MK-3475-öt. Az immunterápiás kombinációk korai értékelése fontos lépés a rákbetegek számára kínálható új terápiás lehetőségek fejlesztésének felgyorsításában.”

 

Forrás: http://www.worldpharmanews.com/pfizer/2695-pfizer-and-merck-to-collaborate-on-innovative-anti-cancer-combination-studies

Dr. Simonfalvi Ildikó
a szerző cikkei

(forrás: World Pharma News / PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés