hirdetés
hirdetés
2022. október. 01., szombat - Malvin.
hirdetés

A Mylan és az Abbott is megállapodott

A legjelentősebb generikus gyártók között számon tartott Mylan gyógyszergyár megvette az Abbott Laboratories USÁ-n kívüli fejlett piacokra kiterjedő gyógyszerészeti divízióját. Az Európai Bizottság január végén hagyta jóvá az üzletet.

hirdetés

Újabb sikeres üzlet köttetett a gyógyszerpiacon: ezúttal a világ tíz legjelentősebb generikus gyártója között számon tartott, amerikai székhelyű Mylan Inc. és az Abbott Laboratories között. A február végén aláírt megállapodás értelmében a Mylan Inc. felvásárolta az Abbott USÁ-n kívül eső fejlett piacokra kiterjedő gyógyszerészeti divízióját (Abbott EPD-DM, azaz Abbott Laboratories’ Established Pharmaceuticals Division in developed markets outside the US), és ezzel több mint száz originiális és generikus gyógyszerrel gyarapította portfolióját az Egyesült Államokon kívüli fejlett piacokon.

A Mylanhoz kerülő gyógyszerportfolió olyan fontos terápiás területeket ölel fel, mint a kardiovaszkuláris/metabolikus betegségek gyógyszerei, emésztőrendszeri betegségek gyógyszerei, fertőzés elleni szerek/légzőszervi betegségek gyógyszerei, központi idegrendszeri gyógyszerek/fájdalomcsillapítók, valamint nőgyógyászati és férfigyógyászati készítmények. A termékpalettán számos olyan készítmény szerepel, amely még szabadalmi oltalom alatt áll, illetve új vagy nehezen előállítható gyógyszer, és így tartós növekedési potenciált hordoz. Az európai, japán, kanadai, ausztrál és új-zélandi piacokon megszerzett stabil jelenlétnek köszönhetően az új portfolió várhatóan mintegy 1,9 milliárd dollárral fogja növelni a Mylan éves árbevételét. A gyógyszerkészítményekkel együtt a Mylan számos európai, kanadai és japán gyártóüzemmel gazdagodott, és egy aktív értékesítési szervezethez is hozzájut, amely hozzávetőlegesen 2000 főt foglalkoztat az Egyesült Államokon kívüli 41 ország piacán. A cég kibővült globális gyártási hálózata két kiváló minőségű intézménnyel büszkélkedhet.

Az Európai Bizottság – mint az EU-n belüli versenyjogi kérdésekben illetékes szerv – január végén azzal a kitétellel hagyta jóvá az üzletkötést, hogy a Mylan Inc-nek meg kell válnia mindazon termékeitől, amelyek esetében a Mylan monopolhelyzete miatt nem látszik biztosítottnak a piaci verseny – így Németországban és az Egyesült Királyságban a mebeverin, Franciaországban a pygeum africanum, Írországban a betahisztin és Olaszországban a delorazepam készítményeihez kapcsolódó jogoktól. E végső feltételek teljesülésével a két cég üzletkötése február végén zárult le. A felvásárlással újonnan létrejött, hollandiai székhelyű Mylan N.V. menedzsmentjét a korábbi Mylan Inc. vezetősége adja. Az új cég részvényeinek 22 százalékban – azaz mintegy 5,3 milliárd USD értékben – lett tulajdonosa az Abbott, amely a teljes vételárat részvény formájában kapta. A Mylan N.V. termékpalettája több mint 1400 originális és generikus gyógyszerkészítményt ölel fel.

 

Stratégiai gondolkodás a háttérben

A felvásárlással a Mylan nemcsak az USÁ-n kívül forgalmazott termékeinek portfolióját szélesíti, hanem az OTC-termékek piacára is betör – többek között olyan patikaszerekkel, mint a Kreon® vagy az ibuprofen hatóanyagú Brufen®. A felvásárlás számottevően megnöveli a Mylan által lefedett piacok földrajzi kiterjedését az Egyesült Államokon kívül. A közép- és kelet-európai piacokon számottevően erősödik a Mylan jelenléte, és várhatóan közel megduplázódik a cég európai árbevétele azáltal, hogy megerősíti piaci jelenlétét többek között Olaszországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában. A Kanada és Japán piacáról származó bevétel a cég elemzői szerint több mint kétszeresére fog nőni, míg Ausztrália és Új-Zéland új földrajzi régióként kerül be a Mylan piacai közé.

Heather Bresch, aMylan vezérigazgatója úgy látja, a tranzakció komoly lehetőségeket rejtő, jelentős lépés a cég stratégiai és pénzügyi növekedése szempontjából. A versenyképesség növelése mellett a felvásárlás kulcsszerepet játszik a vállalat azon küldetésének megvalósulásában, hogy a világ hétmilliárd lakosának biztosítson hozzáférést kiváló minőségű gyógyszerekhez.

Miles D. White, az Abbott elnök-vezérigazgatója úgy véli, megfelelő partnerre talált a Mylanban, amelynek az Abbottéval komplementer termékportfoliója gyors sikerre vezethet. A betegek szolgálata és a minőségi termékek előállítása iránti elkötelezettség szintén fontos közös pont a két cég szemléletében – hangsúlyozta.

(Forrás: Mylan)

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés