hirdetés
hirdetés
2022. december. 08., csütörtök - Mária.
hirdetés

A Moderna a SARS-CoV-2 új variánsai elleni vakcinákat fejleszt

A Moderna megküldte az Amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézetnek (NIH) a koronavírus új variánsa ellen kifejlesztett vakcinajelöltjét, az mRNA-1273.351-et klinikai vizsgálatok céljából.

hirdetés
 • A Moderna leszállította az elsőízben Dél-Afrikában azonosított vírusvariáns, a SARS-CoV-2 ellen kifejlesztett vakcinajelöltjét, az mRNA-1273.351-et az Amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézetbe klinikai vizsgálatok céljából.
 • A vállalat a közelmúltban felbukkant vírusvariánsokkal szemben két megközelítést fogadott el:
 • A vállalat megvizsgálja az emlékeztető oltások hatékonyságát a semlegesítő immunitás növelése terén. A Moderna három módszert fog megvizsgálni az emlékeztetőoltásokkal kapcsolatban:
 • mRNA-1273.351: ez egy variáns-specifikus emlékeztetőoltás, amely a Dél-Afrikában felfedezett vírusvariánsra épül;
 • mRNA-1273.211: ez egy többértékű emlékeztetőoltás, amely egyetlen oltásban egyesíti az mRNA-1273, a Moderna már engedélyezett, első vírustörzs elleni vakcináját és az mRNA-1273.351-et;
 • az mRNA-1273 harmadik dózisként beadva: a Moderna COVID-19 Vaccine újabb oltása emlékeztetőoltásként, 50 µg dózisban.
 • A vállalat megvizsgálja, mennyire hatékony az mRNA-1273.351 és mRNA-1273.211 első oltásként szeronegatív embereknek (vagyis olyanoknak, akiket még nem oltottak be)

“Reményekkel telve kezdjük el a vírusvariánsra kifejlesztett vakcinajelöltünk klinikai vizsgálatait, miközben hálásak vagyunk a NIH-nek, hogy továbbra is együttműködhetünk velük a járvány elleni küzdelemben” – mondta Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója. “Most tudjuk kihasználni az mRNA platformunk rugalmasságát, ezért tudjuk gyorsan tesztelni klinikai körülmények között a vakcina újabb, az új vírusvariánsok ellen hatékony változatait. A Moderna készen áll arra, hogy annyi vakcinaváltozatot fejlesszen, amennyire csak szükség van a járvány megfékezéséhez. Reményeink szerint az emlékeztetőoltások, amennyiben szükség lesz rájuk, kisebb mennyiségben is ki fogják tudni fejteni a hatásukat, így – szükség esetén – sokkal több dózist fogunk tudni leszállítani a partnereinknek világszerte 2021 végén és 2022-ben.”

A Moderna további befektetéseket eszközöl azért, hogy növelni tudja koronavírus oltóanyaggyártó kapacitásait

 • 2022-re várhatóan 1,4 milliárdra növekszik a 100 μg dózisú vakcina gyártási kapacitása.
 • Az új befektetésnek köszönhetően több készülhet a Moderna jelenlegi koronavírus elleni oltóanyagából és alkalmassá teszi a gyártást arra, hogy rugalmasan alkalmazkodjon a vírusvariánsok ellen kifejlesztett emlékeztetőoltások iránti kereslethez.
 • A 2021-re tervezett gyártási mennyiséget 700 millió dózisra emelték, de a vállalat azon dolgozik, hogy akár 1 milliárd dózist is képes legyen leszállítani 2021-ben.
 • A Moderna pozitív visszajelzést kapott az FDA-től (Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala) arra a javaslatára, hogy tölthessen több dózist egyetlen injekciós üvegbe, és a vállalat jelenleg olyan terven dolgozik, amely szerint minden egyes injekciós üveg legfeljebb 15 dózis vakcinát tartalmazzon a jövőben. A Moderna ezügyben, szükség szerint, felveszi a kapcsolatot más hatóságokkal is.

“Új gyártási kapacitásokba invesztálunk, hogy képesek legyünk felfuttatni a gyártásunkat és rugalmasan tudjunk alkalmazkodni a potenciális emlékeztetőoltások iránti kereslethez, amelyek a vírus újabb variánsai ellen nyújtanak védelmet” – mondta Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója. “Elképzeléseink szerint a befektetéseink 2022-re 1,4 milliárd dózisra fogják emelni gyártási kapacitásunkat, a jelenlegi 100 μg dózissal számolva. Amennyiben az emlékeztetőoltásunkból kisebb mennyiség is elegendő lesz, például 50 μg, úgy több mint 2 milliárd dózis előállítására leszünk képesek 2022-ben.”

(forrás: Rothman&Roman)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés