hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

A kupakok is figyelmeztetnek

A Johnson & Johnson megvalósította azt a korábbi elképzelését, hogy külön figyelmeztetést helyez el paracetamolt tartalmazó készítményei kupakján a túladagolás veszélyeiről.

hirdetés

A paracetamol (vagy az Egyesült Államokban használatos nevén acetaminophen) több száz, többnyire vény nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapító hatóanyaga. Ezek közé tartozik a Johnson & Johnson (J & J) népszerű terméke, a Tylenol is. E szerek esetében is komoly gondot okozhat a nem megfelelő szedés, illetve a túladagolás, mely korábban már aggodalmat keltett az USA élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti szerve, az FDA berkein belül
is. A hatóság ezért nyomatékosan arra figyelmezteti a gyártókat, hogy tegyenek többet azért, hogy kellő körültekintésre intsék a fogyasztókat. A J & J cég szakembereiben két évvel ezelőtt fogalmazódott meg az ötlet, hogy külön figyelmeztetéssel kellene ellátni a gyógyszerek kupakjait is, és mostanra meg is valósították tervüket.

Az Associated Press értesülései szerint októbertől az ExtraStrength Tylenol kupakján szerepelni fog az „acetaminophent tartalmaz” és a „mindig olvassa el az adagolási útmutatót” felirat. Ez utóbbiban pedig egyértelműen feltüntetik, hogy az acetaminophen a hirtelen májelégtelenség egyik leggyakoribb oka. Az FDA statisztikái szerint évente 800 ezer esetben történik túladagolás ezzel a szerrel, melyek közül 500 végződik halállal.

Ilyen szempontból a J& J említett szere a potenciálisan legveszélyesebbek közé tartozik, mivel a két tablettából álló dózis 1000 mg hatóanyagot tartalmaz, szemben a szokványos erősségű változatban található 650 mg-mal. A gyártó később ugyanilyen kupakra cseréli a többi Tylenol-készítményt is – áll a közleményben.

„Mindig kerestük a módját, hogyan tudjuk pontosabban és hatékonyabban eljuttatni az információkat a fogyasztókhoz és a betegekhez – nyilatkozta az Associated Pressnek dr. Edwin Kuffner, a McNeil Consumer Healthcare elnökhelyettese.

Az acetaminophen (paracetamol) toxicitása nem újkeletű probléma, az FDA például külön weboldalt szentel a kérdésnek. Két évvel ezelőtt a J & J megújította csecsemőknek és gyermekeknek szánt Tylenol-termékcsaládját, egységesítette a dózist, így a szülők ritkábban tévesztenek az adagoláskor. Tavaly egy házaspár beperelte a Johnson & Johnsont, miután a gyermekeknek szánt Tylenol bevételét követően kétéves gyermekük májelégtelenségben meghalt.

A cég 2011-ben azt is bejelentette, hogy az Extra Strength Tylenol adagolási útmutatóját is úgy módosítja, hogy a napi dózist 8-ról 6 tablettára csökkenti. Ennek célja, hogy „ösztönözze az acetaminophen megfelelő használatát és csökkentse a véletlen túladagolás veszélyét”. Ezzel egyidejűleg ismertették az újfajta kupakok tervét is, melynek bevezetését eredetileg 2012-re ígérték.

Az új kupakokat az egyesült államokbeli piacra szánták, ám az acetaminophen adagolása más országokban is gondot jelent. A dél-koreai hatóságok például májusban vizsgálatot indítottak, miután kiderült, hogy a gyermekeknek szánt Tylenol esetenként több hatóanyagot tartalmazhat, mint amennyi a csomagoláson fel van tüntetve.

A túladagolásról

A paracetamol általában nagyon biztonságos gyógyszer, de nem teljesen veszélytelen. Az ajánlott adag többszörösének bevétele szükséges a mérgezéshez. A legtöbb túladagolás nem jár azonnali tünetekkel. A vérben az elfogyasztás utáni harmadik-negyedik órában mért paracetamol-szint pontosan jelzi előre a májkárosodás súlyosságát. Amennyiben nagyon súlyos a túladagolás, a tünetek négy lépcsőben alakulnak ki. Az első stádiumban (néhány óra múlva) az illető hány, de nem tűnik betegnek. Sok esetben a második stádiumig (24 óráig) nincsenek is tünetek, amikor is hányinger, hányás és hasi fájdalom jelentkezik. Ebben a lépcsőben a vérvizsgálat már kimutatja a máj károsodott működését. A harmadik stádiumban (3-5 nap múlva) a hányás súlyosbodik. A vérvizsgálatok szerint a máj igen rosszul működik, sárgaság és vérzések jelentkeznek.
A negyedik stádiumban (az 5. nap után) az illető vagy gyorsan felépül, vagy májelégtelenség állapotába kerül, mely akár halálos is lehet.

 

Dr. S.I.
a szerző cikkei

(forrás: FiercePharma)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés