hirdetés
hirdetés
2020. július. 11., szombat - Nóra, Lili.
hirdetés

A központi idegrendszeri betegségek terén vár áttörést a Richter

Bár a szakértők egy része szerint lejárt a dollármilliárdos bevételt hozó gyógyszerek kora, a Richter Gedeon egyik készítménye elérheti ezt a szintet – fogalmazott Orbán Gábor, a társaság vezérigazgatója az InfoRádióban.

hirdetés

A Richter Gedeon Nyrt. dollárban elért bevétele az utóbbi években a többszörösére nőtt, és ez nagyban köszönhető egyetlen gyógyszer nemzetközi sikerének, mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában a társaság vezérigazgatója.

"Blockbuster alatt értik azt, ami milliárdos forgalmat tud elérni dollárban – magyarázta Orbán Gábor. – Ma már egyre kevesebb a blockbuster, hiszen az látható, hogy egy-egy terápiás területen két és félszer annyi eredeti molekula van, mint volt 10-15-20 évvel ezelőtt. Tehát érthető, hogy egy adott nagyságú piacon több szereplő, több vegyület, több gyógyszer versenyez ugyanazért az egészségügyi kasszáért, egészségügyi költésért. A blockbusterek kora lejárt, szokták mondani."

A Richter antipszichotikumát viszont most már nevezhetjük blockbusternek, tette hozzá Orbán Gábor. "Onnantól kezdve, hogy az elemzői konszenzus a Bloombergen most már azt jelzi a jövő évre vonatkozóan – nem tudom, hogy így lesz-e, de jelenleg a piaci várakozás ez –, hogy az 1 milliárd dollárt meg fogja haladni a szer árbevétele az amerikai partnerünknél."

Néhány év múlva a gyógyszer visszahozhatja a fejlesztés költségeit úgy is, hogy a bevétel egy jelentős részét visszaforgatja, jegyezte meg a vállalat igazgatója. "Hiszen az engedélyeztetés utáni vizsgálatoknak is komoly költsége van, a piacon tartásnak is megvan egy költsége. És fejlesztjük tovább a molekulát, mert a major depresszió kiegészítéseként is szeretnénk ezt a terméket alkalmazhatóvá tenni. Ez még néhány év klinikai fejlesztés, aminek ugyanúgy van költsége" – ismertette a szakember.

Orbán Gábor szerint megáll az antipszichotikum és a Rubik-kocka közötti hasonlat: "A Rubik-kocka nem tudom, hogy valaha elérte-e éves szinten az 1 milliárdnál nagyobb forgalmat dollárban, de tény és való, hogy szimbolikusan a kettő jól párhuzamba állítható. Ami a Rubik-kocka a kreatív játékok piacán, talán az a Richter készítménye a gyógyszerek piacán" – fogalmazott.

A Richter Gedeon vezérigazgatója elárulta, nemrég kapták meg egy rangos német kiadó különdíját, amit a szakértők a gyógyszerkutatók Nobel-díjának tartanak. Ez talán kifejezi, hogy ez a gyógyszer mekkora nemzetközi tudományos és üzleti siker, fogalmazott Orbán Gábor.

Az InfoRádió Aréna című műsorában az is elhangozott, hogy a gyógyszergyár megismételheti a saját fejlesztésű hatóanyaga világsikerét. A bipoláris depresszió és skizofrénia kezelésére alkalmas gyógyszert már az Egyesült Államokban, Kanadában, Európában, Ázsia több országában és Ausztráliában is forgalmazhatják.

Orbán Gábor kiemelte, jelenleg három irányban, a nőgyógyászat, a biotechnológia és a központi idegrendszeri betegségek terén fejlesztik a termékékeiket, és utóbbi esetében várnak áttörést.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés