hirdetés
hirdetés
2021. szeptember. 20., hétfő - Friderika.
hirdetés

A hazai innováció húzóága a gyógyszeripar

A hazai gyógyszeripar kiemelt szerepet játszik a gazdaságban, fajlagosan rövid értékláncokkal, magas értékkoncentrációval és mély nemzetközi beágyazottsággal, írja a Növekedés.hu.

A gyógyszeripar a magyar gazdaság speciális ágazata, amely a privatizációt követően jelentősen átalakult az elmúlt évtizedekben. A nemzetközi értékláncokba illeszkedve ma alapvetően generikus jellegű az ágazat, de természetesen organikus gyártók is léteznek – derült ki a Magyar Közgazdasági Társaság online konferenciáján, amelyen „A gyógyszeripari értéklánc sajátosságai Magyarországon” című, a Közgazdasági Szemlében megjelent cikket mutatták be az írás szerzői.

Antalóczy Katalin, a Budapesti Gazdasági Egyetem Nemzetközi Gazdaságtan Tanszékének tanszékvezető főiskolai tanára előadásában kiemelte: a magyar gyógyszeripar komoly hagyományokkal rendelkezik, folyamatosan a leginnovatívabb iparágak közé tartozik, erősen exportorientált, és azon kevés magyar iparágak egyike, amely nemzetközileg is versenyképes. A szerzők azért döntöttek a gyógyszeripar értékláncának elemzése mellett, mert annak ellenére nem gyakorol jelentős húzó hatásta kapcsolódó iparágakra, nem is beszélve az egész gazdaságról.

A szerző arról is beszélt, hogy a nemzetközi szakirodalom rámutat, a gyógyszeripar szinte az egyetlen olyan iparág, amely előre és hátra mutató értékláncrendszere szinte teljesen független a nemzetgazdaság egészétől, ami magyarázhatja, vajon miért nem húzza maga után azágazat a magyar gazdaságot.

Gáspár Tamás, a tanszék tudományos főmunkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai gyógyszeriparban igen magas, 48 százalék a hozzáadott érték aránya, amely messze meghaladja a hazai átlagot.

Az elmúlt másfél évtizedben az export aránya jelentősen megemelkedett, ezzel párhuzamosan a hozzáadott érték részben egyre nő a nemzetközi értékláncokban termelődő rész, a magyar hozzáadott érték rovására.

A beszámoló további részletei a Növekedés.hu portálon.

(forrás: Növekedés.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés