hirdetés
hirdetés
2020. május. 31., vasárnap - Angéla, Petronella.
hirdetés

A gyógyszerpiac a Richterből nézve

A gyógyítás egyre többe kerül, ami jelentős részben a folyamatosan dráguló technológia és gyógyszerek következménye. Merre tart a magyar gyógyszeripar? Erre kereste a választ a HáziPatika a Richter Gedeonnál.

hirdetés

"A gyógyszeripari kutatások aranykora lezárult. A népbetegségekre, például a szív- és érrendszeri betegségekre, az emésztőrendszer betegségeire az iparág már kidolgozta a megfelelő terápiákat az elmúlt 50 év során. A fontos termékeket, köztük a vérnyomáscsökkentőket, a fekélyellenes vagy a mozgásszervi problémákra használatos készítményeket a magyar piacra is mind bevezették. A kutatási lehetőségek ezzel párhuzamosan rettenetesen beszűkültek, hiszen ezek abba az irányba tartanak, ahol az orvoslásnak még kielégítetlenek az igényei. Ilyet pedig ma már szinte csak az onkológia, az immunológia és a nagyon ritka, kevés embert érintő kórok esetében lehet találni", foglalta össze a jelenlegi helyzetet Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR-vezetője.

Csakhogy ezeken a területeken a hagyományos, úgynevezett kismolekulás gyógyszerkutatás nem tud megfelelő választ adni. A gyógyszeripar ezért a biotechnológia felé fordult, amely viszont nagyon drága kutatási terület. Itt nagy molekulákkal, fehérjealapú készítményekkel folyik a munka. Ezek célzott terápiákat tesznek lehetővé, azaz a hatóanyagok ott fejtik ki hatásukat, ahol a probléma van, és bár meglehetősen hatékonyak, éppen annyira költségesek is. A kutatási kiadások öt-tízszer magasabbak a hagyományos területeken megszokottaknál.

Ma egy gyógyszerkutatási projekt a koncepció felvázolásától a laboratóriumi munkán és a preklinikai vizsgálatokon át a piacra vitelig nagyjából egymilliárd dollárba kerül. Ekkora összeget csak a legnagyobb cégek tudnak kiadni, hiszen ez nagyságrendileg annyi, mint a Richter éves, 1,3 milliárd eurós forgalma. Hogy érzékelhessük az összeg nagyságát: az egymilliárd dollár szinte pontosan annyi pénz, amennyit a magyar állam gyógyszerár-támogatásra egy évben kifizet.

Magyarországon jelenleg csak a Richternél folyik originális kutatás. Ennek költségei azonban gyorsan növekszenek. De Beke Zsuzsa szerint a jelenlegi tendenciák mellett is biztosra vehető, hogy a Richter nem kényszerül bele olyan fúzióba más gyógyszergyártókkal, amelyekre jó pár példa volt a világpiacon az elmúlt években a legnagyobb társaságok között is.

A teljes cikk

(forrás: Házipatika)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés